Imate še kaj malinove marmelade? Če je ni zmanjkalo, jo postrezite s cmoki.
Za 16 cmokov potrebujete:
Za testo:
- 500 g moke
- 20 g kvasa
- 1 žličko sladkorja
- 250 ml mleka
- 1 jajce
- sol
Za nadev:
- 200 g borovnic
Za omako:
- 250 g malin
- 80 g sladkorja
- 200 ml vode
- 2 žlički koruznega škroba
- 200 g zrnate skute
Priprava:
1 Moko presejte v skledo in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo nadrobite kvas in dodajte 1 žličko sladkorja. Prilijte polovico mlačnega mleka in malce premešajte sestavine v jamici. Pustite jih vzhajati 5 do 10 minut. Nato dodajte preostalo mleko, 1 jajce in ščepec soli in zgnetite voljno in nelepljivo testo. Na toplem naj vzhaja približno 30 minut.
2 Vzhajano testo razvaljajte približno 1 cm debelo in ga zrežite na kvadrate. Na vsakega dajte žlico borovnic in ga zvijte v cmok. Ti naj na toplem vzhajajo še 15 minut. Nato jih približno 8 minut kuhajte v vreli slani vodi. Po kuhanju jih vzemite iz vode in jih prebodite z vilicami, da izpari para.
3 Polovico malin stresite v kozico in prilijte polovico vode. Dodajte še sladkor in vse skupaj zavrite. Škrobu primešajte preostalo vodo in ga primešajte malinam. Med mešanjem pustite vreti še 2 minuti. Kozico odstavite in primešajte preostale maline. Cmoke postrezite z malinovo omako in jih potresite z zrnato skuto.