Lep konec tedna, končno malce bolj sproščeno vzdušje v državi, vse skupaj kar kliče po dobrem žaru in prijetnem klepetu na vrtu v družbi najbližjih. Za vas imamo tri odlične recepte za vse ljubitelje mesa, morske hrane in krompirja.
Steaki na viskiju
Za 4 osebe potrebujete:
- 600 g gornjega dela govejega stegna
- sol, poper
- 1 žličko worcestrske omake
- 1 žlico mletega barvitega popra
- 1 žlico aromatiziranega popra
- 100 ml olja
- 50 ml viskija
- pest sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan, rožmarin)
Zrezke lahno potolcite, jih dajte v skledo in jih začinite s soljo in poprom. V skledi zmešajte worcestrsko omako, viski, olje, začimbe in zelišča. Meso prelijte z marinado in ga čez noč postavite v hladilnik.
Meso naslednji dan položite na vroč žar in ga z vsake strani pecite 2 do 3 minute. Nato ga odstavite z direktnega ognja in ga na nizkem ognju z žara pecite še 15 do 30 minut. Po koncu peke ga zrežite na rezine.
3 Postrezite ga s pečenim krompirjem, solato in omakami za steake.
Pečen krompir z zeliščno skuto
Za 4 osebe potrebujete:
- 12 majhnih krompirjev
- 2 stroka česna
- sol
- 1 žličko mletega popra
- 1 žličko mletega koriandra
- 1 žličko strtih komarčkovih ali janeževih semen
- 4 žlice olivnega olja
Za zeliščno skuto:
- 300 g skute
- 200 g kisle smetane
- sol
- pest sesekljanega peteršilja
- 5 lističev bazilike
- 1/3 žličke limonine lupinice
- 1 velik strok česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 šop drobnjaka
Krompir temeljito operite in ga skuhajte skoraj do mehkega. Ko se delno ohladi, ga z ene strani križno zarežite in malce potlačite. Natrite z mešanico strtega česna, soli, začimb in olja. Zavijte jih v aluminijasto folijo in jih na žaru z vsake strani pecite po 10 minut.
Skuti primešajte kislo smetano, sol, sesekljana zelišča, limonino lupinico, strt česen s soljo in olivno olje. Pečene krompirje razprite in jih napolnite z zeliščno skuto. Pred serviranjem jih potresite s sesekljanim drobnjakom.
Kozice na žaru
Za 4 osebe potrebujete:
Za pomako:
- 10 žlic majoneze
- 5 žlici čili omake
Za kozice:
- 800 g kozic (z lupino)
- 150 ml olivnega olja + olivno olje za nakapanje
- 5 strokov česna
- 2 čilija
- sol
- sok 1 limete
- 8 vejic koriandra
Zmešajte (domačo) majonezo in čili omako. Kozice zarežite po hrbtu, odstranite čreva in kozice nataknite na namočena lesena nabodala.
Nato jih nakapajte z olivnim oljem in jih z vsake strani po 3 minute pecite na vročem žaru.
Olupljen česen in očiščena čilija zrežite na kolesca. V kozici segrejte olivno olje in na njem popražite česen in čili. Začinite s soljo in kozico odstavite.
Pečene kozice položite v večjo plitvo skledo, jih prelijte s česnom in čiliji ter nakapajte z limetinim sokom. Postrezite z ohlajeno pomako, ki no potresite s svežim koriandrom.
Preberite še: Super posladek - pirin šmorn s suhimi brusnicami ali Adele izgleda čudovito! Kako je slavna pevka izgubila več kot 45 kilogramov?
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?