Brazilska kuhinja: Fižol na tisoč in en način

Brazilska kuhinja: Fižol na tisoč in en način (foto: Promocijski material) Promocijski material
25. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Feiojada, farofa, moqueca, gondole in še bi lahko naštevali, kaj vse se je znašlo na našem krožniku.

Poznano? Tudi nam ne, dokler se z Alenko Cebron Kulauzović in kuharsko mojstrico Gabi Prelesnik v kuhinji Sladko, Slano, Slastno nismo podali v svet brazilske kulinarike.

"Brazilsko kuhinjo sem spoznala pred leti, ko je mož tam veliko potoval in vsakič domov prinesel kakšne eksotične sestavine. Počasi smo doma eksperimentirali, kuhali zase in prijatelje, potem pa je prišlo že tako daleč, da je domov nosil kovčke hrane," se začetkov spominja Alenka Cebron Kulauzović, uvoznica brazilske hrane za Slovenijo in lastnica spletne trgovine Doces.si.

Z njo in Gabi Prelesnik, ki v svojih prostorih Sladko, Slastno, Slano skozi vse leto vodi kuharske delavnice, smo dekleta poprijela za kuhalnico in se lotila izziva – kuhanja po brazilsko.

Lahko bi rekli, da je osnovna sestavina fižol, ki ga Brazilci uporabljajo na tisoč in en način, poznajo ga ogromno vrst, veliko pa se uporablja tudi tapioka. "Tapioko pridobivajo iz manioke, gomoljaste južnoameriške rastline, na trgu pa se jo dobi v obliki granul, moke ali kosmičev. Vsebuje veliko škroba in ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za bolnike s celiakijo," pojasni Alenka, medtem ko pripravlja sestavine za tapiokin puding, vmes pa smo že olupile in narezale korenino manioke, ki smo jo nato ocvrle kot krompirček.

Pridne roke udeleženk tečaja smo si hitro razdelile delo. Medtem ko se je v enem loncu kuhala tradicionalna feijoada, fižolova enolončnica, ki po okusu nekoliko spominja na naš pasulj, smo sekljale zelenjavo za farofo – vegansko jed iz tapiokine moke. Vmes smo poskrbele, da je iz pečice dišalo po pao de queiji, brazilskih sirovih kruhkih, ki smo si jih kmalu postregle. Še tople, seveda.

Brazilci skorajda ne poznajo obroka brez mesa, poudarek je tako na govedini kot svinjini, prav tako ne znajo kuhati za eno ali dve osebi. "Brazilci so navajeni kuhati v večjih količinah, tudi družine tam so večje, zato je to zanje nekaj povsem normalnega. Jedo počasi, obrok izkoristijo za druženje in pogovor ter se jim pri tem nikamor ne mudi."

Tako smo si brazilsko vzdušje naredile tudi dekleta na delavnici. Počasi smo uživale v novih okusih, ki smo jih pričarale, in zagotovo bo kaj od skuhanega kmalu zadišalo iz domače pečice.

Vegi farofa (tapioka z zelenjavo)

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 srednja čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 srednje velik korenček
  • 1 manjša bučka
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1 jajce
  • 6 črnih oliv
  • sol, poper, peteršilj
  • 1 skodelica surove tapiokine moke
  • 1–2 žlici olivnega olja

Priprava:

Jajce v trdo skuhamo. Surovo tapiokino moko predhodno v ponvi, na nizkem ognju, prepražimo. Lahko jo prepražimo tudi kar v pečici. Med pečenjem moko mešamo, da se ne zažge. Vso zelenjavo narežemo na drobne kocke (0,5 cm). Polovico jajca pustimo za okras. Čebulo prepražimo in nato dodamo zelenjavo (korenček, papriko, bučke), počasi dušimo, na nizkem ognju, da se zelenjava zmehča. Na koncu dodamo še olive, sol in poper ter polovico trdo kuhanega jajca in peteršilj. Dobro premešamo in začnemo postopoma dodajati farofo, da se vse dobro premeša. Moko dodajamo toliko časa, dokler ne popivna vse vlage iz zelenjave in po videzu spominja na kuskus.

Priprava: 1 uro; čas kuhanja: 40 minut