Le kdo jih ne mara - tankih ali debelih, puhastih ali pa nekoliko gostejših ... Palačink seveda! Te vam bodo zagotovo polepšale dan.
Zmes je pripravljena iz moke rjavega riža in kokosove moke (prave kokosove moke, ne finih kokosovih kosmičev). Pri slednji je potrebna previdnost pri doziranju. Dodajati jo je potrebno v manjših količinah, pri peki pa potrebuje več tekočih sestavin.
Palačinke prav tako ne vsebujejo mlečnih izdelkov. Z izjemo grškega jogurta na vrhu stolpca, ki pa ga seveda po želji izpustite in nadomestite s fino domačo marmelado ali sojinim jogurtom, če ga uporabljate. Sicer pa je v receptu uporabljen rižev napitek.
Recept za 1 osebo, za 5 manjših, debelejših palačink.
Sestavine:
- 80 g polnovredne riževe moke
- 20 g kokosove moke
- 150 ml riževega napitka
- 25 ml svežega limoninega soka
- naribano lupinico 1 bio limone
- žlico kokosovega sladkorja
- 1 zvrhano žličko vinskega kamna
- ščep sode bikarbone
- večjo žlico stopljenega kokosovega olja
- čajno žličko maka
- kokosovo olje za peko
Priprava:
V večji skledi zmešajte presejano riževo in kokosovo moko z vinskim kamnom, sodo bikarbono ter drobno naribano limonino lupinico.
V drugi skledi razžvrkljajte jajce, dodajte mleko, limonin sok in stopljeno kokosovo olje.
Nato na sredi moke naredite jamico ter vanjo vlijte mokre sestavine. Z metlico dobro premešajte. Na zmesi dodajte še mak in ga nežno vmešajte. Zmes mora biti precej gosta.
Ponev segrejte, premažite s kokosovim oljem in na sredino vlijte približno 2-3 jedilne žlice zmesi. Palačinke pecite na srednji temperaturi, sicer bodo zunaj prehitro zapečene, znotraj pa še surove.
Recept je prispevala Katja Ropoša, avtorica bloga Cook, Eat & Smile. Foto: osebni arhiv.
Vas zanima trik, kako pripravite palačinke tako lepo okrogle? Preverite na www.cookeatandsmile.com