Čas je, da namesto običajnih palačink, umešanih jajc in še česa poskusimo naslednje 3 slastne recepte.
Francoski opečenec
Kako pripravljate francoski opečenec?
Zmešate mleko, jajce, mogoče dodate malo cimeta ali vanilje, rezine kruha nato namočite v pripravljeni mešanici in jih ocvrete v ponvi? Eno po eno. Precej zamudno.
Hitrejša in bolj zdrava priprava
Za 8 opečencev potrebujete:
- 2 jajci
- skodelico mleka (lahko tudi mešanico kokosovega in mandljevega)
- ščepec soli
- žlico medu (oz. po okusu)
- čajno žličko vaniljevega ekstrakta
- cimet
- maslo
Priprava:
Zmešajte jajci, mleko, sol, med, vaniljo in cimet in rezine kruha namočite v mešanici. Obe strani. In specite.
Trik:
Pripravljene rezine namesto v ponvi specite v pečici. Rezine razporedite po pekaču in jih pecite približno 10 minut na 200 stopinjah Celzija. Obrnite in pecite še približno 8-10 minut oz. do zlato rjave barve.
Naredite jih še okusnejše: po vrhu zložite rezine banane, gumb na pečici obrnite na žar in pecite še približno minuto.
Shakshouka
Če ste naveličani vmešanih jajc, potem morate poskusiti to barvito jed s tunizijskimi koreninami. Glavne sestavine? Paradižnik. Jajca seveda. Veliko zelenjave. Tudi meso, če je želja. Jed si lahko pravzaprav pripravite čisto po svojem okusu.
Na primer tako …
Sestavine (za 2 osebi):
- oljčno olje
- slanina
- čebula, tanko nasekljana
- 2-4 stroke česna, nasekljanega
- paprika, narezana na tanke trakove (Rdeča, zelena, rumena … Po želji. Lahko tudi vse tri in še kakšen feferon, če imate radi pekoče)
- 4 paradižniki
- paradižnikov koncentrat (neobvezno)
- 3-4 jajca
Začimbe, ki jih dodate po svojem okusu:
- kumina
- timijan
- origano
- koriander
- mlete paprike ali čilija
- žafran
- bazilika
- lovorjev list
- sol in poper
- peteršilj
Za pripravo boste potrebovali dobrih 20 minut.
V ponvi zlato rjavo prepražite slanino in jo odstranite.
Na maščobi prepražite čebulo, paprike, feferone. Dodajte nasekljan česen, lovorov list in pražite, da zadiši česen. Takrat v ponev stresite na kocke narezan paradižnik (priporočamo, da ga prej olupite), začimbe po okusu, solite in poprajte ter na srednjem ognju kuhajte približno 10 do 12 minut oz. dokler tekočina ne povre. Jed mora biti gosta, sicer povrite še malo. Občasno premešajte.
Nato v ponvi naredite prostor za jajca in jih previdno ubijte. Rumenjak se ne sme razliti. Posodo pokrijte in zmanjšajte temperaturo ter kuhajte še približno 15 minut oziroma odvisno, kako tekoč rumenjak želite.
Po vrhu potresite slanino, peteršilj in si ga privoščite.
Palačinke
Kako jih pripravite najhitreje? Uporabite pečico in večjo kozico (ki je seveda primerna za peko v pečici), specite eno veliko, puhasto palačinko, razrežite, dodajte preliv po okusu in postrezite.
Sestavine:
- 6 jajc
- skodelica mleka
- vaniljev ekstrakt (čajna žlička)
- skodelica moke
- maslo
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
V večji posodi dobro zmešajte jajca, moko, vaniljo, mleko in sol. Kozico oz. višjo ponev premažite z maslom in vlijte maso. Pecite približno 20 minut oz. dokler robovi niso zlato rjavo zapečeni.
Pomembno: med pečenjem pečice ne odpirajte.
Namigi:
- Ponev pred peko za kratek čas postavite v pečico, da se segreje. Vendar ne sme biti prevroča!
- Poskrbite tudi, da bo ponev dovolj visoka, sicer bo šla palačinka čez rob.
- V maso lahko dodate malo limone in mandljev.
Preverite tudi Doma pripravite ta slasten čokoladni namaz iz mandljev (+bonus video recept) ali pa 4 odlični recepti s šparglji
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?