Močna česnova aroma zelišča se lepo ublaži s smetano
Za 4 osebe potrebujete
- 150 g čemaža
- 1 šalotko
- 1 krompir
- 1 žlico oljčnega olja
- 700 ml juhe
- 200 g kisle smetane
- sol, poper
- po želji čemaževe cvetove
Priprava
Čemaž temeljito oplaknite, ga otresite do suhega in ga narežite na ozke trakove. Olupite šalotko in krompir ter oboje zrežite na drobne kocke. V posodi segrejte olje in na njem stekleno popražite šalotko in krompir. Dodajte 2 žlici čemaža in juho ter v pokriti posodi pri srednji temperaturi pustite, da juha lahno vre 8–10 minut.
Preostal čemaž (razen 2 žlic za okrasitev) in juho zlijte v visoko posodo in vse skupaj dobro pretlačite s paličnim mešalnikom. Juho po želji pretlačite še skozi cedilo. Nato jo zlijte nazaj v posodo, primešajte kislo smetano in jo pri srednji temperaturi še enkrat zavrite. Krepko jo začinite s soljo in poprom. Porazdelite jo po jušnih skodelicah in jo potresite s preostalim čemažem in morebiti še s cvetovi.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 180 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 3 g.