Češnjeva marmelada z limono in meliso

8. 6. 2012
Deli
Češnjeva marmelada  (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Čeprav vemo, da so sveže češnje najbolj zdrave, lahko del njihovega zdavilnega naboja in sladkosnedega užitka ohranimo tudi za manj radodaren čas. Skuhamo lahko nekaj lončkov odlične marmelade.

Sestavine za 4 male kozarčke:
  • 1 kg opranih izkoščičenih češenj
  • šilce češnjevega žganja
  • 250–300 g rjavega sladkorja
  • 1 dl limoninega soka
  • majhen šopek svežih melisinih vejic
Priprava:

1. Češnje zmešamo s sladkorjem, žganjem in limoninim sokom. Dodamo meliso, povezano v šopek, da jo bomo ob koncu kuhanja lažje odstranili. Češnje postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se sladkor popolnoma stopi in prepoji češnje.

2. Steklene kozarčke in pokrove temeljito operemo, nato kozarčke postavimo v pečico, ogreto na 90 stopinj.

3. Češnje stresemo v široko posodo z ­debelim dnom in začnemo kuhati pri ­visoki temperaturi.

4. Ko marmelada zavre, zmanjšamo moč plamena in kuhamo še od 30 do 45 ­minut.

5. Odstranimo šopek melise in marmelado na hitro premešamo s paličnim mešalnikom, da se zgosti, nekatere češnje pa še vedno ostanejo v koščkih.

6. Kuhamo še nekaj minut, nato še vrelo marmelado nalijemo v vroče lončke in zapremo s pokrovčki, ki smo jih pomočili v žganje.

7. Odprto marmelado shranimo v ­hladilniku.

8. Slastno češnjevo marmelado namažemo na kruh ali pa na jabolčni kolaček.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja v reviji Lisa

O češnjah, najslajšem pomladansko-poletnem zdravilu za naša telesa, si lahko preberete v članku Češnje - zdravilo za naša telesa.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek