Češnjevi in višnjevi posladki

19. 8. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Češnjevi in višnjevi posladki

Slastne rdeče češnje so kot nalašč za osvežilne sladice. Lahko so sveže ali vložene.

Slastna višnjeva pita

Za 16 kosov potrebujete

Za nadev

• 1 l mleka

• 1 ščepec soli

• 150 g sladkorja

• po 1 kos lupinice neškropljene limone in cimetove paličice

• 4 jajca

• 125 g smetanove skute

Za testo

• 250 g moke

• 1 zavitek vaniljevega sladkorja

• 75 g sladkorja

• 150 g hladnega masla

In

• 800 g višenj

• 250 ml češnjevega soka

• 1 zavitek tortnega preliva (prozornega)

Priprava

1 Mleku dodajte sol, sladkor, limonino lupinico, cimet in riž ter vse skupaj med mešanjem zavrite. Pustite, da se pri nizki temperaturi kuha približno 40 minut, nato pa mlečni riž ohladite. Odstranite limonino lupinico in cimet. Sestavinam za testo dodajte 2 žlici vode in zgnetite mehko in voljno testo. Za približno 1 uro ga postavite v hladilnik.

2 Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Namastite tortni model (premera 26 cm). Razvaljajte dve tretjini testa. Položite ga na dno modla, prebodite z vilicami in ga pecite približno 18 minut. Po koncu peke ga pustite, da se ohladi.

3 Preostalo testo zvaljajte v zvitek ter z njim oblikujte višji rob. Ločite rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepite trd sneg. Skuto in rumenjake primešajte rižu. Postopoma nato rahlo vmešajte še sneg iz beljakov. Zmes prelijte po dnu pite. Postavite jo na spodnji nivo pečice in jo pecite približno 40 minut. Po koncu peke naj se malce ohladi.

4 Oplaknite višnje, jim odstranite koščice in jih dobro odcedite. Nato jih porazdelite po piti. Sok zavrite s tortnim prelivom, prelijte po višnjah in počakajte, da se strdi.

Čas priprave: približno 2 uri in 30 minut + hlajenje 1 ura.
Na kos: približno 340 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 48 g.

Sočen češnjev kolač

Za 20 kosov potrebujete

• 21 g kvasa

• 150 ml mlačnega mleka

• 325 g masla

• 550 g moke

• 330 g sladkorja

• sol

• 1,2 kg češenj

• 4 jajca

• 250 g svežega sira

• 2 žlici amaretta

• 150 g mletih mandljev

• 100 g mandljevih lističev

Priprava

1 Zmešajte kvas in mleko. Stopite 50 g masla. 400 g moke, 30 g sladkorja, 1 ščepec soli, ohlajeno maslo in mleko s kvasom zgnetite v gladko testo. Posodo pokrijte, testo pa naj na toplem vzhaja približno 45 minut.

2 Oplaknite češnje in jim odstranite koščice. Ločite rumenjake od beljakov. Beljakom dodajte ščepec soli in iz njih stepite trd sneg. Med stepanjem jim počasi dodajte še 75 g sladkorja. Penasto stepite 150 g mehkega masla, 75 g sladkorja, rumenjake, sveži sir in amaretto, na koncu pa primešajte še mlete mandlje. Počasi vmešajte še sneg beljakov.

3 Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Pekač obložite s papirjem za peko. Testo še enkrat pregnetite, ga razvaljajte v pekaču in oblikujte rob. Po testu razporedite pripravljen nadev in ga pogladite. Po njem razporedite še češnje. Iz preostale moke, sladkorja in masla zgnetite grudice in jih skupaj z mandljevimi lističi potresite po kolaču. Pecite od 40 do 45 minut.

Čas priprave: približno 2 uri in 45 minut.
Na kos približno 460 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 46 g.

Mini tortice

Za 8 kosov potrebujete

• 300 g listnatega testa (iz hladilnika)

• 200 g češenj (vloženih)

• 3 žličke škroba

• 7 žlic sladkorja

• 2 žlici praška za vaniljev puding

• 170 ml mleka

• 3 liste želatine

• 300 g smetane

• 80 g češnjeve marmelade

• 1 plast biskvita (premera 26 cm)

Priprava

1 Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Listnato testo položite v z vodo oplaknjen pekač in ga pecite približno 12 minut. Češnje odcedite in prestrezite sok. Zmešajte in zavrite 120 ml soka, škrob in 3 žlice sladkorja. Nato mešanici dodajte še češnje.

2 Zmešajte prašek za puding, 2 žlici sladkorja in 5 žlic mleka. Preostalo mleko zavrite. Vanj vmešajte sestavine za puding in ga malce pokuhajte. Namočite želatino, jo ožemite in nato stopite v pudingu. Nato ga pustite, da se ohladi. Smetani dodajte 2 žlici sladkorja, jo čvrsto stepite in jo primešajte kremi. Marmelado segrejte.

3 Iz listnatega testa izrežite 16, iz biskvitnega pa 8 krogov (premera 6 cm). Kroge listnatega testa premažite z marmelado in jih 8 položite v desertne obročke. Nanje položite biskvitne kroge, marmelado, češnje in kremo. Za 2 uri jih nato postavite v hladilnik. Nanje nato postavite preostale kroge listnatega testa.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut + hlajenje 2 uri.
Na kos približno 460 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 52 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"