Za praznike je še posebej lepo, če zadiši po cimetu.
Za 20–25 tortic potrebujete:
- 260 g moke
- 80 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 200 g masla
- 2 rumenjaka
- 50 g nepraženih in nesoljenih arašidov
- 2 žlički cimeta
Za kremo:
- 200 ml smetane
- 40 g kakava v prahu
- 60 g drobno mletega sladkorja
- 100 g čokolade
Za okrasitev:
- 150 g čokoladne kuverture
- 30 g pistacij in arašidov
Priprava:
1 Moko in sladkor v prahu presejte, dodajte vaniljev sladkor, koščke masla, rumenjaka in drobno mlete arašide in cimet. Vse skupaj zgnetite v mehko in voljno testo ter ga za 1 uro postavite v hladilnik.
2 Testo razvaljajte 4 mm debelo in izrežite 3 cm velike kroge. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih 10 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladijo.
3 Smetani dodajte sladkor in kakav ter jo zavrite. Na nizki temperaturi naj lahno vre še 1 minuto, nato pa jo odstavite. Dodajte koščke čokolade in mešajte, dokler se čokolada ne stopi. Nekoliko ohlajeno kremo dajte nato v vrečko za dresiranje in jo nabrizgajte na polovico piškotov. Pokrijte s praznimi in počakajte, da se krema strdi.
4 Piškote potopite v stopljeno kuverturo in ponovno počakajte, da se strdi. Na piškote nabrizgajte kremne kupčke in jih potresite s sesekljanimi pistacijami in arašidi.
Foto: Profimedia