Cmoki s pljučno pečenko v omaki iz koprca in poširanim jajcem

Cmoki s pljučno pečenko v omaki iz koprca in poširanim jajcem (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Kot nalašč za kakšno slovesno priložnost!

Za 4 osebe potrebujete:

  • 800 g pljučne pečenke (marmoriran del)
  • sol
  • 140 g masla
  • 4 žlice sladkorja
  • 4 žlice kisa + 3 žlice za kuhanje jajc
  • 500 ml goveje juhe
  • 100 ml mleka
  • sveže mleti poper
  • 9 rezin toasta
  • 1 šopek svežega koprca
  • 300 ml smetane
  • 6 jajc

Za cmoke:

  • 2 jajci
  • 250 ml mleka
  • 250 g moke
  • 1 žličko soli
  • 2 žemlji
  • pest sesekljanega peteršilja

Priprava:

1 Očistite meso in ga dajte v pekač. Potresite ga s soljo, po njem razporedite 40 g rezin masla in okoli njega prilijte 150 ml vode. Približno 2 uri ga pecite v pečici, segreti na 160 stopinj.


2 V kozici z debelejšim dnom segrejte preostalo maslo in dodajte sladkor. Nato primešajte kis, ga pokuhajte in nato dodajte še juho. Po nekaj minutah dodajte še mleko in omako začinite s soljo in poprom. Pustite jo lahno vreti na srednji temperaturi.


3 V tem času toastu odrežite skorjo in kruh zrežite na majhne kocke. Stresite jih v omako in jih kuhajte približno 10 minut, da se omaka lepo zgosti. Kozico odstavite in omako pretlačite s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, dodajte še malo juhe.


4 Omako pogladite skozi cedilo. Koprcu odstranite trša stebelca in ga sesekljajte. Skupaj s smetano ga dodajte omaki. Na zmerni temperaturi jo kuhajte še približno 4 minute in jo nato odstavite.


5 Ločite rumenjake od beljakov. Zmešajte rumenjaka, mleko, moko, sol in kocke kruha ter nato počasi dodajte še sneg beljakov in sesekljan peteršilj. Mešanico razporedite v namaščene lončke in jih postavite v lonec vrele vode, ki naj plava pod lončki. Lonec pokrijte in cmoke kuhajte 30 minut.


6 V velikem loncu zavrite vodo s kisom in soljo. S kuhalnico ustvarite vrtinec in tik nad vodno gladino vanjo ubijte jajce. Kuhajte ga približno 2 minuti in ga nato previdno poberite z luknjičavo penovko. Enako naredite s preostalimi jajci. Meso zrežite na rezine in ga skupaj s poširanimi jajci in cmoki razporedite po krožnikih, na koncu pa jed prelijte še z omako.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri