Cmoki so res dobrodošli na naših krožnikih.
Za 4 osebe potrebujete:
Za nadev:
- 500 g rdečega zelja
- 2 rdeči čebuli
- 50 g masti
- 400 ml vode
- 50 g sladkorja
- 1 žličko orientalske kumine
- 30 ml kisa
- sol
- 1 žlico moke
Za ocvrto čebulo:
- 1 rumeno čebulo
- 50 g moke
- 200 ml olja
Za cmoke:
- 1 žlico masla
- 100 g prekajene slanine
- 200 g prekajenega mesa
- sveže mleti poper
- 6 srednje velikih krompirjev (približno 600 g)
- 2 jajci
- 200 g moke
Priprava:
1 Očiščeno zelje grobo sesekljajte, olupljeno čebulo pa zrežite na tanke obročke. V velikem loncu stopite mast in na njej popražite čebulne obročke.
2 Dodajte zelje, ga dušite približno 3 minute in nato prilijte 400 ml vode. Vse skupaj dušite še približno 15 minut. Zelje začinite s sladkorjem, orientalsko kumino, kisom in sladkorjem. Potresite z moko in premešajte.
3 Za pripravo ocvrte čebule olupite rumeno čebulo, jo zrežite na ozke obročke in jih povaljajte v moki. Ocvrite jih v vročem olju in odcedite na papirnati brisači.
4 Slanino zrežite na majhne kocke in jih skupaj z maslom dajte v ponev. Po nekaj minutah dodajte še kocke prekajenega mesa. Vse skupaj med praženjem mešajte 3 minute in mešanico začinite s soljo in poprom. Odstavite in pustite, da se ohladi.
5 Skuhajte krompir v oblicah. Ohlajen krompir olupite, ga drobno nastrgajte in mu primešajte jajci in sol. Na koncu dodajte še presejano moko.
6 Razvaljajte krompirjevo testo in izrežite kroge. Na vsakega razporedite mesno mešanico in oblikujte cmočke. Stresite jih v vrelo slano vodo in jih kuhajte 10 do 12 minut. Postrezite jih z zeljem in jed potresite s hrustljavimi čebulnimi obročki.