Čokoladna torta s hruškami

20. 6. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Čokoladna torta s hruškami (foto: Profimedia)
Profimedia

Če razmišljate, s kakšno torto bi razveselili najbližje, bo ta okusna kombinacija dobra odločitev.

Za 12 kosov potrebujete:

  • 250 g moke
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 100 g masla 
  • 2 jajci
  • 3 žlice svežega ingverjevega soka
  • 1 žlico nastrgane limonine lupinice
  • 1 žlico nastrgane pomarančne lupinice
  • sol

Za kremo:

  • 3 hruške
  • 100 g sladkorja
  • 1 strok vanilje 
  • 1 zvezdasti janež
  • 2 pomaranči
  • 225 g temne čokolade
  • 100 ml smetane
  • mlet cimet

Priprava:

1 Iz moke, sladkorja v prahu, koščkov masla, jajc, ingverjevega soka, limonine lupinice in ščepca soli zgnetite mehko in voljno testo. Nato ga za 60 minut postavite v hladilnik.

2 Testo okroglo razvaljajte in z njim obložite tortni model, premera 26 cm. S prsti oblikujte 3 cm visok rob. Dno večkrat prebodite z vilicami. Pokrijte ga s papirjem za peko in obtežite s suhimi stročnicami. Nato ga 15 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Nato odstranite papir in stročnice ter testo pecite še 15 minut.

3 Medtem olupite hruške in jih prepolovite. Odstranite peščišče in vsako polovico pahljačasto zarežite. Dajte jih v kozico, dodajte 500 ml vode, sladkor, pol stroka vanilje, zvezdasti janež, pomarančni sok in lupinico 1 pomaranče. V vrelo mešanico položite hruške in jih kuhajte 1 do 2 minuti. Nato počakajte, da se ohladijo v prevretku.

4 Čokolado stopite nad vročo vodno kopeljo. Malce ohlajeno primešajte smetani in dodajte lupinico 1 pomaranče in sredico polovice stroke vanilje. Porazdelite po pečenem testu in pogladite površino. Nato torto za nekaj ur postavite v hladilnik. Nato po ohlajeni kremi razporedite hruške in torto potresite s cimetom.

Foto: Profimedia

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"