Čokoladni mousse - malo sestavin, nebeški okus!

29. 4. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Iz čokolade, jajc in smetane boste en dva tri pričarali pravi mousse. Stopil se bo prav vsak ljubitelj čokolade.

Pravilno mešanje in temperiranje

Jajčna masa in stopljena čokolada morata biti mlačni, ko ju mešate. Če je ena od obeh sestavin preveč hladna, se bodo ustvarile kepice, če pa je masa prevroča, se bo smetana sesirila.

Smetane ne stepite preveč čvrsto, drugače se lahko v čokoladni masi sesiri.

Najprej primešajte le tretjino, preostalo pa dodajte s pomočjo lopatke.

Izboljševanje

Po okusu lahko svoj mousse au chocolat še malce izboljšate. Dodajte mu malce konjaka, češnjevca, pomarančnega ali pa kavnega likerja.

Če ga bodo jedli tudi otroci, uporabite mandljev, vaniljev ali kokosov sirup. Poskusite tudi s ščepcem cimeta ali kardamoma.

Cmočki

Žlico potopite v vročo vodo, jo potisnite v mousse in ga potegnite do roba sklede. Cmoček dajte nato na krožnik. Žlico znova potopite v vodo. Namig za okrasitev Ni treba, da so vedno cmočki. Peno lahko daste v dresirno vrečko in z njo na tanke piškote nabrizgate stolpiče. Okrasite s sladkornimi okraski.

Recepti, ki jih enostavno morate poskusiti

Bela čokoladna pena z rumom

Za 4 osebe potrebujete: 

  • 250 g bele kuverture 
  • 3 liste želatine 
  • 1 jajce 
  • 1 rumenjak 
  • 2 žlici ruma
  • 250 g smetane

Priprava:

1. Kuverturo zrežite na majhne koščke in te stopite nad toplo vodno kopeljo. Želatino namočite v hladni vodi. Jajce z rumenjakom stepite nad vročo vodno kopeljo. Dodajte ožeto želatino in jo stopite. Dodajte rum in jajčno kremo nad hladno vodno kopeljo med mešanjem malce ohladite.

2. Stepite smetano. Jajčni kremi primešajte stopljeno kuverturo. Previdno primešajte smetano. Čokoladno peno čez noč postavite v hladilnik.

3. Iz pene izdolbite cmočke. Glede na okus zraven postrezite še maline, sadne in čokoladne omake. Okrasite z metinimi lističi.

Čas priprave: 35 minut + hlajenje 12 ur.
Na osebo: približno 585 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 43 g, ogljikovi hidrati: 36 g.

Mousse au chocolat s čokoladnimi ostružki

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g temne čokolade
  • 4 rumenjake
  • 100 ml pomarančnega soka 
  • 200 g smetane

Priprava:

1. Čokolado nastrgajte na nekaj večjih ostružkov in jih prihranite za končno okrasitev. Shranite jih na hladnem. Preostalo čokolado nalomite na koščke in jih stopite v skledi nad vročo vodno kopeljo.

2. Rumenjake in pomarančni sok dajte v kovinsko skledo in mešanico nad vročo vodno kopeljo stepajte toliko časa, da dobite gosto peno. Skledo odstavite z vodne kopeli in počakajte, da se pena nekoliko ohladi.

3. Jajčni peni primešajte stopljeno čokolado in počakajte, da se pena malce ohladi. Nato primešajte čvrsto stepeno smetano. Peno za 3 do 4 ure postavite v hladilnik. Izdolbite cmočke in jih potresite z ostružki.

Čas priprave: 4 ure in 25 minut.
Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 18 g.