Priprava je hitra in enostavna, sama jed pa vas založi s pomembnimi hranili.
Čušpajz je jed, ki so jo v stari Jugoslaviji oboževali mnogi. Glavna sestavina je krompir v kombinaciji z različno zelenjavo. Zaradi počasnega kuhanja zelenjava ohrani več vitaminov in mineralov, hkrati pa je jed odličen vir vlaknin.
Ne spreglejte:
- Pravijo, da je Tito oboževal to pecivo: recept, ki je bil desetletja skrbno varovan, zdaj lahko preizkusite tudi vi
- Gastroenterolog razkriva, katero živilo je najboljše za zdravje črevesja: "Kdor ga uživa, nikoli nima težav z zaprtjem"
Za čušpajz potrebujete:
- 2 srednje veliki čebuli
- 4 korenčke
- 500 g stročjega fižola
- 4 paprike
- 8-10 krompirjev srednje velikosti
- 4 stroke česna
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- sol, poper in ostale začimbe po okusu
- oljčno olje
- 30 g masla
Znamenito jugoslovansko jed pripravite tako:
1. Čebulo nasekljajte, korenje očistite in naribajte. Preostalo zelenjavo očistite in narežite na manjše kose.
2. V loncu segrejte nekaj kapljic oljčnega olja, na njem pa nato na hitro prepražite čebulo. Nato primešajte še korenje in papriko ter vse skupaj pri nižji temperaturi pražite še približno 8 minut.
3. Dodajte še maslo, stročji fižol in krompir ter vse skupaj pražite še naprej.
4. Zelenjavo začinite po okusi in jih primešajte še nasekljan česen. Vse skupaj ponovno premešajte in prilijte jušno osnovo.
5. Tekočino zavrite, nato pa jed kuhajte še približno 20 minut v napol pokriti posodi.
6. Ko je krompir kuhan, jed odstavite in postrezite še toplo.
Po želji lahko izberete drugo zelenjavo in priredite recept tako, da bo najbolj okusen za vas.
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem