Davek na sladke pijače - da ali ne?

Davek na sladke pijače - da ali ne? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 11. 2016 Vir: Jana

Kot ukrep v boju proti prekomerni telesni teži, zlasti pri otrocih, je svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pozvala vse države, da naj uvedejo poseben davek na sladke pijače.

Poziv je predvsem podpora državam, kot je na primer Kolumbija, kjer je industrija dosegla prepoved protisladkornih kampanj.

Pri WHO trdijo, da 20 % ali višji davek povzroči padec prodaje in s tem uživanja sladkih pijač. Ljudje tako zaužijejo bistveno manj prostega sladkorja, kot sta glukoza in fruktoza, s tem v telo vnesejo manj kalorij in tako znižajo tveganje za prekomerno debelost in karies.

Vnos sladkorja globalno narašča, z njim prekomerna debelost ter zdravstvene težave. Povprečno sladke pijače vsebujejo okoli 11 g sladkorja (dve vrečki sladkorja za kavo) v samo 100 ml pijače. Če nekdo spije samo pol litra take pijače dnevno, vase vnese kar 55 g (11 vrečk sladkorja za kavo) sladkorja in tako samo s pijačo za več kot 100 % prekorači priporočeno dnevno dozo sladkorja, ki je 25 g za odrasle.

Poglejte si video: Ali nam sladkor lahko v resnici tako škodi?

Pri WHO tako verjamejo, da bo davek na sladke pijače zmanjšal njihovo potrošnjo in tako preprečil vrsto zdravstvenih težav, ki jih pretiran vnos sladkorja v telo povzroča.

WHO je že pred kratkim objavil priporočilo, v katerem poudarja, da sladkorja v svoji prehrani ne potrebujemo. Ker bi davek na sladke pijače prizadel predvsem mlade, ljudi z nižjim standardom in tiste, ki popijejo večjo količino teh pijač, predvidevajo, da bi se tako posredno tudi izboljšalo zdravje teh skupin.

Naša Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je ob pobudi WHO-ja izrazila razočaranje. Po njihovem mnenju diskriminatorni davki niso rešitev. 

Preberite še: So slovenski otroci res (pre)debeli?