Diete so lahko nevarne!

27. 3. 2010

Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije v sporočilu za javnost svari pred številnimi 'modnimi' dietami, ki praviloma niso strokovno vodene, saj so nekatere med njimi škodljive zdravju. Vendar pa vse diete le niso slabe.

Problematične so predvsem diete z zelo malo kalorijami, ki obljubljajo hitro hujšanje. Posameznik, ki je na takšni dieti, izgubi predvsem mišično maso in vodo, zelo malo pa maščobnega tkiva. Poleg tega ponavadi ne prinašajo trajnega uspeha, niso pestro sestavljene in ne vsebujejo dovolj nujno potrebnih esencialnih hranilnih snovi za telo, kar lahko posledično vodi k boleznim (npr. slabokrvnost), psihičnim spremembam, motnjam krvnega obtoka in srčnega utripa itd. , lahko pa pride tudi do t. i. 'jo–jo efekta', kjer telesna teža po koncu dietnega prehranjevanja lahko celo naraste nad prvotno vrednost.

Shujševalne diete lahko v izjemnih primerih privedejo do prehranskih motenj. Dietam z zelo malo kalorijam se moramo izogibati, ker lahko spremenijo našo presnovo, opozarja Vida Fajdiga Turk z Ištituta za varovanje zdravja.

Katere diete niso škodljive?

 

 

Pri pravilnih dietah hujšamo počasi (dnevni energijski vnos zmanjšamo za največ 500 kcal), spremenimo sestavo hrane po priporočilih za zdravo prehrano ter povečamo fizično aktivnost. Pri hujšanju je potrebno upoštevati nekaj osnovnih pravil.

Shujševalna dieta naj bo pestro sestavljena in naj vsebuje:

 • okoli 1200 kcal/dan (5 MJ/dan) pri dnevnih energijskih potrebah okoli 2000 kcal/dan
 • dovolj vitaminov, mineralov in drugih esencialnih snovi, ki so nujni za naše telo
 • dovolj zelenjave in sadja
 • polnozrnate izdelke iz žit
 • dovolj pitne vode

 

Hujšati je potrebno počasi, kar pomeni izgubiti 0, 5 – 1 kg telesne teže na teden. Razmerje med maščobami, ogljikovimi hidrati in beljakovinami naj bo tako, kot v mešani, zdravi in uravnoteženi prehrani.

Prehrana mora biti dovolj nasitljiva, da hujšanje zaradi občutka lakote ni naporno. Obrokov se ne sme izpuščati, zanje pa si je potrebno vzeti tudi dovolj časa. Dolgoročno pa je najpomembnejša spremembra življenjskega sloga.

Vrste diet

Shujševalne diete se ponavadi pojavljajo spomladi in poleti, usmerjene pa so predvsem na estetski izgled telesa in ne na izboljšanje zdravstvenega stanja ljudi. Glede na sestavo jih delimo na:

 

 • diete z zelo malo kalorij (okoli 800 kcal/dan ali celo manj)
 • diete z malo maščob
 • diete z malo ogljikovimi hidrati (Atkinsova dieta, South Beach dieta, The Zone itd. )
 • diete, pri katerih uživamo kapsule ali tabletke ali čaje ali praške ali napitke
 • diete z veliko beljakovin
 • ločevalno dieto
 • diete na osnovi krvnih skupin
 • diete snovmi, ki niso primerna za hranjenje (ginseng, guar guma, aloa, bitter orange, krom itd.)

 

Pri ločevalni dieti, ki je pri nas zelo popularna, naj bi isti dan ne uživali beljakovin in ogljikovih hidratov, vendar pa ta dieta nima nobene strokovno utemeljene razlage. Učinke hujšanja namreč pripisujejo različnim možnim dejavnikom.

Zanimiva je dieta DASH (Dietary Aproach to Stop Hypertension), ki je usmerjena v zniževanje krvnega tlaka. Metoda temelji na zdravi uravnoteženi prehrani (veliko sadja, zelenjave in nemastnih mlečnih proizvodih) in zmanjšanju vnosa maščob in enostavnega sladkorja. Bistvo naj bi bil v fitokemikalijah (vlaknine, kalcij, kalij, magnezij itd. ), ki jih je v tej prehrani v izobilju in ugodno vplivajo na višino krvnega tlaka. Poleg tega ima DASH metoda mnogo dobrih lastnosti, ker znižuje holesterol, ugodno deluje na srce in ožilje ter ugodno deluje na celotno telo.

 

Zdravljenje debelosti

Zdravljenje debelosti mora potekati v skladu s strokovno doktrino, usmerjeno pa mora biti v somatsko in psihično komponento. Če zdravljenje ni pravilno, (lahko) pride do številnih ponovitev bolezni, dodatnih zdravstvenih težav in že omenjenega pojava 'jo-jo' učinka.

Vsako hitro in nestrokovno vodeno hujšanje obremenjuje telo, ga izčrpa ter osiromaši zaloge vitaminov, mineralov in ostalih za telo nujno potrebnih hranilnih snovi. Kapsule, tabletke, čaji, praški in napitki, ki obljubljajo hujšanje, so lahko zdravju škodljivi, neučinkoviti in zavajajoči.