Hormonska dieta: Je za vašo prekomerno težo krivo hormonsko neravnovesje?

Hormonska dieta: Je za vašo prekomerno težo krivo hormonsko neravnovesje? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2022

Prav to trdi knjiga The Hormone Diet (Hormonska dieta). Napisala jo je naturopatska zdravnica Natasha Turner, v njej pa pojasnjuje, kako lahko nihanja ravni določenih hormonov prispevajo k trdovratni maščobi na trebuhu, pridobivanju telesne teže, lenobi, stresu, šibkemu libidu, želji po sladkarijah in zdravstvenim težavam.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali bi kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Načrt v knjigi Hormonska dieta zaheva:

  • spremembe življenjskega stila,
  • dvotedensko razstrupljanje in
  • mediteransko dieto, ki vsebuje določena prehrambena dopolnila.

Ob spremembah v energiji in zdravju pa boste zagotovo izgubili odvečne kilograme, pravi Turnerjeva.

Katera živila se priporočajo, ko ste na hormonski dieti?

Mešanica hrane z nizkim glikemičnim indeksom (ali GI-jem, kar pomeni, da se v tem primeru krvni sladkor zvišuje počasi) in tradicionalne mediteranske diete.

Med drugim lahko uživate:

  • beljakovine (piščančje prsi, jajca in ribe, ujete v divjini),
  • zelenjavo in večino sadja,
  • chia in lanena semena,
  • večino oreščkov,
  • olivno olje ter nekatera druga nenasičena olja in maščobe, denimo repično olje,
  • in pa polnozrnato hrano, npr. ajdo, rjavi riž in kvinojo.

Izognili oziroma maksimalno boste zmanjšali vnos kofeina, alkohola, ocvrte hrane, predelanega mesa, arašidov, nasičenih maščob, polnomastnih mlečnih izdelkov, umetnih sladil ter hrane z visokim glikemičnim indeksom, npr. belega kruha.

Jedli boste pogosto – na vsake 3-4 ure – in v 80 % boste zaužili zdravo hrano. Enkrat do dvakrat na teden pa si boste vseeno lahko privoščili in malce pogoljufali.

Raven truda: srednja do nizka

Najprej se boste morali za dva tedna odpovedati kofeinu, alkoholu, sladkorju, mlečnim izdelkom, gluteni in večini olj.

Poleg tega Turnerjeva priporoča uporabo pH trakov, s katerimi boste merili ravnovesje pH v svojem telesu. Z nizom testov krvi, urina ali sline boste merili raven hormonov, jemali pa boste tudi dopolnila, med drugim multivitamine, omega-3 maščobne kisline in kalcij-magnezij-vitamin D3.

Omejitve: če ste vajeni že pripravljenih obrokov in prigrizkov, se boste morali ob hormonski dieti precej prilagoditi, ker se osredotoča na celovito hrano, ki jo pripravite sami. Če ste ljubitelj kave ali gaziranih pijač, se vam temu bo morda težko odreči, zato si raje pripravie zeleni čaj ali druge pijače s seznama Turnerjeve.

Kuhanje in nakupovanje: dieta zahteva uživanje čimveč organske hrane. Recepti in vzorčni tedenski meni so dokaj enostavni, če vam kuhanje ne diši, pa so vaše možnosti lahko omejene.

Pakirana hrana ali obroki: Niso potrebni, čeprav Turnerjeva priporoča določene znamke prehrambenih dopolnil.

Vadba: Turnejeva priporoča okoli 30 minut vadbe v 6 dnevih tedensko, in sicer kombinacijo treninga za moč, kardio vadbe, intervalne vadbe ter joge.

Je možno vnesti v dieto tudi omejitve ali preference?

Vegetarijanci in vegani: dieta vsebuje beljakovinske vire, ki so ustrezni.

Brez glutena: glutenu se boste odpovedali v prvih dveh tednih diete, potem pa ne bo popolnoma prepovedan. Sicer pa Turnerjeva bralcem priporoča, naj se izogibajo določenim predelanim ogljikovim hidratom, denimo beli moki in belemu rižu, predvsem pa naj se odpovejo katerikoli hrani, ki jim je po fazi razstrupljanja povzročila negativno reakcijo.

Kaj vse morate še vedeti o hormonski dieti

Cena: organska hrana bo verjetno rahlo obremenila vašo denarnico; če ne upoštevamo nakupovanja hrane in dopolnil, pa vaša zavarovalnica verjetno tudi hormonskih testov, ki jih priporoča Turnerjeva, ne bo krila.

Pa je hormonska dieta v resnici učinkovita?

Raziskovalci pravijo, da lahko dieta, podobna Turnerjevi, pripomore k izgubi telesne teže. To boste izgubili, ker je omenjena dieta nizkokalorična.

Hkrati pa znanstveni dokazi ne potrjujejo vseh njenih trditev, kot na primer, da si s pomočjo takšnih diet lahko »uravnamo raven hormonov« ter ozdravimo nešteto težav in bolezni.

Vsekakor je pozitivna stran prehranjevanja, kot ga predlaga Turnerjeva, ta, da je na jedilniku organska hrana, brez vseh prezervativov in predelane hrane. A ne najbolj praktičen in niti ne nujen za izgubljanje telesne teže ali ohranjanje zdravja. To velja tudi za ogromne količine dopolnil, vključno z zeliščnimi dopolnili in sredstvi za prečiščevanje črevesja.

Lahko pomaga pri določenih težavah?

Mediteranska dieta z nizkim glikemičnim indeksom bo verjetno veliko ljudem koristila in tudi pomagala pri navajanaju na zdravo prehrano in pri izgubi telesne teže. Zdrava telesna teža pa lahko omili veliko zdravstvenih težav, med drugim sladkorno bolezen, visok krvni tlak in bolezni srca.

Zaključek

Zavedati se morate, da na raven vaših hormonov vpliva kopica stvari. Ne gre samo za prehrano. Trditev, da nekatere vrste hrane »zavirajo hormone«, preveč poenostavlja vlogo hranil v telesu.

Zato, če se vam zdi, da trpite za hormonskim neravnovesjem oziroma bi se radi lotili diete, se le posvetujte s svojim zdravnikom.

Preberite še:
Priporočamo pa tudi: