Hujšanje in tehtanje - ključ do hitrejšega napredka

Hujšanje in tehtanje - ključ do hitrejšega napredka (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 8. 2013 Vir: Lisa

Ali le kombinacija, ki sodi med enega največjih 'demotivatorjev'?

Če bi dobila nekaj evrov vsakič, ko me kdo vpraša, kako hitro lahko izgubi kilograme, bi si z vsem denarjem gotovo lahko kupila hišo z bazenom nekje ob morju.

Čeprav smo odvečne kilograme pridno nabirali skozi leta ali celo desetletja, se nam vedno zelo mudi, ko se enkrat končno odločimo zavrteti številko na tehtnici nazaj.

Ko me kdo vpraša celo, katere tablete naj jemlje, da bo shujšal, mu včasih v šali odvrnem, katere je jedel, da se je zredil. Verjamem, da so mediji polni zelo prepričljivih oglasov tipa 'izgubite 30 kilogramov čez noč', a ti oglasi seveda spadajo v isto kategorijo kot tisti, kjer mična gospodinja z nekaj deci pralnega praška opere perilo za svojo in še za sosednjo vas.

Če se nekaj sliši prelepo, da bi bilo res, potem tudi je

Vedno in zagotovo! Če je dandanes nekaj vredno, potem je toliko težje dosegljivo. In če mi ne verjamete, se lahko vsaj za en dan zapeljete na obalo in se dobro ozrete okoli sebe na, plaži polni turistov. Stavim, da lahko na prste ene roke preštejete ljudi, ki imajo v kopalkah res dobre postave. Vsi drugi pa lepo po načelu: kolikor let, toliko dodatnih kilogramov.

To kar vidite, ko se realno ozrete okoli sebe, je dejanski dokaz, da je vzdrževanje želene telesne postave zelo težko oziroma za veliko večino ljudi skoraj nemogoče. In kar je težko dosegljivo, je toliko bolj zaželeno. Tako smo pač narejeni. In s tem ni po mojem mnenju nič narobe. Pomembno je le, da se tega zavedamo in ne nasedamo praznim obljubam in iskanju bližnjic, ki bodo stanjšale le našo denarnico, našega pasu pa nikoli.

Ljudska modrost (in zdravniki) pravi, da je še zdrava izguba maščobe pol do enega kilograma na teden. Več pri bolj obilnih posameznikih.

A to je samo teorija, ki velja samo v določenih primerih. In bolje bi bilo, da ta podatek čim prej pozabite. Saj bote imeli zelo velike težave z motivacijo, če boste k hujšanju pristopili s temi mislimi. Nihče namreč ne more vedeti, kako se bo VAŠE telo odzvalo na katerikoli program vadbe oz. prehrane.

Vaše telo je namreč tako čudovito zakomplicirano, da ga celo znanstveniki še dolgo ne bodo do podrobnosti razumeli. In čeprav se morate pri hujšanju vseeno ravnati po določenih splošno znanih dejstvih, je še zelo veliko dejavnikov, ki vplivajo na to, ali boste vrgli puško v koruzo že v prvih nekaj tednih.

Tehtnica - da ali ne?

Sama vsakodnevno tehtanje štejem za enega največjih 'demotivatorjev'. In občasno komu tehtanje tudi popolnoma prepovem.

Dejstvo je namreč, da če boste počeli vse prav, tudi rezultat ne bo izostal. Norost je namreč, da nekdo odneha, ker se občasno premika proti cilju počasneje, kot meni, da bi se moral.

Obljubim vam, da če se boste vsakodnevno osredotočali samo na izvedbo zastavljenega programa in si obrok za obrokom pripravljali hrano v skladu z jedilnikom, bo slej ko prej prišel dan, ko boste na cilju.

Če nekaj počnete vztrajno in konsistentno, bodo zagotovo prišli tudi rezultati. In kadar bodo prišli pozneje, kot bi si želeli in pričakovali, bodo še toliko več vredni.

V trenutkih, ko se popolnoma ustavi za teden ali dva, pa samo preverite, ali greste v pravo smer, po potrebi optimizirajte svoj načrt in še bolj pogumno dalje. Ne pravijo zastonj, da je tema najbolj črna tik pred zoro. Prav tako je vaša zmaga bistveno bližje, kot si mislite!

Če torej obstaja najmanjša možnost, da vas bo tehtnica demotivirala in vam pobrala začetni zagon in energijo, le hitro proč z njo!

In glejte samo naprej ter se ne primerjajte z nekimi številkami na pamet, ki z vami in vašim življenjem nimajo popolnoma nobene zveze.

Barbara Novak, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA