Indijski trpotec ali čarobni kosmiči, ki obljubljajo čudeže na vaši poti hujšanja: Poskrbite za boljše zdravje črevesja, imunski sistem ter razpoloženje

Indijski trpotec ali čarobni kosmiči, ki obljubljajo čudeže na vaši poti hujšanja: Poskrbite za boljše zdravje črevesja, imunski sistem ter razpoloženje (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2023

To ste zagotovo že slišali, vlaknine so dobre za vaše zdravje. In če se počutite nekoliko utrujeni ali pa si v tej sezoni preprosto prizadevate za boljše počutje, vam lahko dodajanje lupine psylliuma (vir topnih vlaknin) v prehrano pomaga prevzeti odgovornost za svoje zdravje.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Čeprav večino prostega časa razmišljate le o tem, kako shujšati, veste, kako monotono je hoditi v telovadnico na vadbo. Ko torej pride na vrsto alternativna metoda za doseganje ciljev hujšanja, ste morda že preizkusili vse možne rešitve za hujšanje s spreminjanjem prehrane.

Če pa v svoji prehrani iščete še več alternativ, ki bodo spodbudile vaše brbončice in vam pomagale doseči učinkovito hujšanje, imamo še eno sestavino, ki bi jo lahko vključili v svoj vsakdanjik: Psyllium Husk ali indijski troptec. Ta sestavina ni le koristna za zdravje, temveč vam bo v kratkem času prinesla tudi želene rezultate. Če še niste slišali za to sestavino, ne skrbite. Tukaj je vse, kar morate vedeti o Psyllium Husk in kako pomaga pri hujšanju.

Lupina indijskega troptca je pridobljena iz semen rastline Plantago ovata in je bila prvotno uporabljena kot vrsta odvajala zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Še vedno je ena glavnih sestavin v večini odvajalnih formul danes. Jemanje v obliki dodatka pa lahko ponudi nižji odmerek, ki pomaga pri vsakodnevnem odvajanju. Mnogi menijo, da lahko pomaga pri hujšanju, zlasti zato, ker vsebuje 8X več topnih vlaknin kot oves. Kar ga dela posebnega, je to, da praktično ne vsebuje drugih makrohranil, kot sta sladkor ali maščoba, in za razliko od zelenjave lahko njegovo lupino zaužijete kot dodatek, namesto da bi ga uživali.

Če ne marate zelenjave in s svojo prehrano težko dobite dovolj prehranskih vlaknin, je lupina trpotca lahko odličen dodatek k vaši poti hujšanja.

Kako Psyllium Husk pomaga pri hujšanju?

Psyllium husk ali indijski troptec pomaga pri hujšanju, saj telo usmerja v fazo izgube maščobe in izboljšuje različne telesne funkcije.

Če želite poskusiti z indijskim trpotcem za hujšanje, ga zaužijte vsaj 30 minut pred obrokom, priporoča Medicinski center Univerze v Marylandu. Psyllium zaužijte s polnim kozarcem vode in ga ne jemljite hkrati z zdravili, ki jih morda jemljete, saj lahko zmanjša njihovo absorpcijo.

Nekatere študije kažejo koristi jemanja 5 gramov indijskega trpotca dvakrat na dan za uravnavanje krvnega sladkorja. Prav tako je zelo pomembno, da počasi povečujete vnos vlaknin, da bo imel vap prebavni sistem čas, da se prilagodi. V nasprotnem primeru bi lahko hitro povečanje količine zaužitih vlaknin povzročilo odvajalni učinek z nerednim odvajanjem blata ali drisko.

Profimedia
To so glavne lastnosti, s katerimi vam indijski trpotec lahko pomaga do vitkejše postave:
Psyllium Husk vsebuje vlaknine

To je odličen dodatek vlaknin, katerih uživanje ni nujno le za ohranjanje zdravja vašega telesa, ampak tudi za ohranjanje sitosti, kar preprečuje, da bi jedli več.  Psyllium Husk je bogat s topnimi in netopnimi vlakninami. Tako pomaga pri gladkem gibanju črevesja, kar je ključni element pri hujšanju. Psyllium vsebuje topne prehranske vlaknine, ki po stiku z vodo tvorijo gelski sloj. Ta plast pomaga upočasniti prehod hrane skozi želodec, kar povzroči večjo sitost.

Medtem ko je lupina psiliuma vrsta odvajala, lahko manjši odmerki delujejo na bolj redno odvajanje in izboljšajo prebavo. Dodajanje vlaknin vodi do bolj zdravega črevesja, kar je pomembno tudi za izboljšanje prebavnih težav in drugih kroničnih zdravstvenih stanj.

Boljše zdravje črevesja, imuniteta in razpoloženje

Probiotiki so postali zelo priljubljeni dodatki, medtem ko so vlaknine pogosto spregledane, vendar jih je treba jemati s probiotiki. Vlaknine zagotavljajo hranila in okolje za rast zdravih bakterij ter lahko pomagajo pri izgubi teže z ustvarjanjem zdrave črevesne flore, kar vodi do rednega odvajanja blata, lažje prebave in celo manj stresa. Ker sta stres in prenajedanje ena najpogostejših vrst motenj hranjenja, lahko zdravo črevesje izboljša vaše razpoloženje in vam pomaga lažje obvladovati težka čustva. Črevesne bakterije so neposredno povezane tudi z imunskim sistemom. Z zdravo črevesno floro se vaše telo bolje bori proti okužbam in vnetjem ter prispeva k ohranjanju zdravih celic in tkiv.

Profimedia
Zmanjšuje holesterol

Psyllium Husk tvori tanko zaščitno steno okoli želodca, zato preprečuje absorpcijo holesterola iz zaužite hrane. To je ena od njegovih najbolj koristnih lastnosti, saj njegova higroskopska narava ne pomaga le pri zniževanju holesterola, temveč tudi pri preprečevanju nadaljnjih bolezni srca

Pomaga izboljšati zdravje srca

Kot veste, je Psyllium Husk poln vlaknin, je higroskopične narave in tako absorbira holesterol. Deluje kot naravni čistilec sten želodca in črevesja, saj odstranjuje odvečno razporeditev toksinov in maščobnih snovi. Prav tako preprečuje absorpcijo maščob iz zaužite hrane.

Raziskave tudi dokazujejo, da uživanje prehrane, ki vsebuje veliko prehranskih vlaknin, znižuje raven triglicerola v krvi, kar zmanjšuje tveganje za težave s srcem. Poleg tega, da spodbuja zdravje srca, izboljšuje tudi raven lipidov in znižuje krvni tlak.

Pomaga pospeševati prebavo

Vlaknine pomagajo pri prebavi hrane, saj čistijo stene želodca od toksinov in pomagajo pri premikanju hrane v želodcu skozi črevesje. To pripomore k boljši prebavi. Če želite uporabiti lupino Psyllium Husk v korist izboljšanja prebave, jo redno uživajte skupaj z maslenim mlekom po obrokih.

Psyllium Husk vsebuje manj kalorij

Manj kalorij kot zaužijete, večja je verjetnost, da boste shujšali. Pri hujšanju si namreč prizadevate doseči kalorični primanjkljaj - stanje, ko porabite več kalorij, kot jih porabite. Psyllium Husk vsebuje manj kalorij in po mnenju strokovnjakov, če zaužijete dve žlici Psyllium Husk, zaužijete le 133 kJ (32 Kcal), hkrati pa še vedno napolnite svoj želodec. To je lahko vaš dnevni dodatek z vlakninami, ki vam bo pomagal pri hujšanju.

Način uporabe

Psyllium Husk lahko zaužijete na več načinov. Sestavino lahko zmešate v topli vodi in ji za okus dodate nekaj kapljic limone. Mešanico lahko zaužijete tik pred obrokom ali celo po njem. Z uživanjem te mešanice zgodaj zjutraj lahko očistite črevesje, pomagate pri hujšanju in blagodejno vplivate na zdravje.

Profimedia

Psyllium Husk se po mešanju z vodo takoj spremeni v gel, zato ga boste morali spiti takoj, ko boste prašek zmešali v vodo. 

Pri uživanju bodite previdni in zaužijte zgolj 1-3 čajne žličke psylliuma, ki ga zmešajte z jogurtom, vodo ali sokom. V času uživanja indijskega trpotca pazite tudi na zadosten vnos tekočine pred in po uživanju, saj semena indijskega trpotca absorbirajo veliko vode in lahko povzročijo dehidracijo organizma. Če ga želite uporabiti za zmes za kruh, vmešajte kosmiče neposredno v testo, da dobite mehkejšo konsistenco. 

Varnostni ukrepi

Kot vedno se morate o uporabi dodatkov pogovoriti s svojim zdravnikom, preden jih uvedete v svojo prehrano. Psyllium lahko medsebojno deluje z drugimi zdravili in zmanjša njihovo absorpcijo. Psyllium lahko celo interagira z vitamini ali minerali, zaradi česar je še bolj pomembno, da se najprej pogovorite s svojim zdravnikom in navedete vsa dopolnila ali zdravila, ki jih trenutno jemljete. Če imate kakršno koli zdravstveno stanje, če ste noseči ali dojite ali če ste na posebni dieti, se morate najprej posvetovati z zdravnikom. 

Preberite še:
TO so simptomi bipolarne motnje, ki jih ljudje pogosto spregledajo!
Priporočamo tudi:
Ko ste samski, morate obvezno odkljukati ta seznam!