Kdaj je med hujšanjem najboljši čas za tehtanje?

Kdaj je med hujšanjem najboljši čas za tehtanje? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2022

Čestitke – začeli ste z novim, bolj zdravim življenjskim slogom z namenom, da bi izgubili nekaj odvečne teže. Zastavili ste si cilj, ki ga zdaj pridno zasledujete. Seveda si želite kar naprej preverjati stanje na tehtnici, ampak najprej preberite to …

Nestrpno skakanje na tehtnico vsakih nekaj ur vam ne bo prineslo želenih informacij, kvečjemu zmedo in upad motivacije. Zakaj?

Naša telesna teža skozi dan niha, zato si je najbolje izbrati točno določen čas za preverjanje.

Če ste se torej odločili, da boste svojemu napredku sledili s pomočjo tehtnice, potem ...

Se tehtajte zjutraj!

Najboljši čas za tehtanje je zgodaj zjutraj – goli, po tem, ko greste na stranišče. Najbolje je, da pred tem nič ne zaužijete, saj se bo to poznalo na številki.

Tehtate se lahko vsak dan, a ne več kot enkrat na dan. Čez dan bo vaša teža namreč višja, od nje pa so odvisni številni dejavniki:

  • Koliko tekočine ste zaužili
  • Kakšno hrano ste jedli (nekatera živila se prebavljajo zelo dolgo!)
  • Kakšna oblačila imate na sebi
  • Ali ste bili kaj fizično aktivni
  • (De)dihracija
  • Ali zadržujete vodo v telesu, ste napihnjeni itd.

Bolj jasno sliko o izgubljanju teže vam bo dal tedenski pregled tehtanja, kot pa dnevni. Po enem mesecu bi že morali zaznati občutno razliko.

Pri nakupu tehtnice pa naj vas nikar ne zanese. Najbolje je uporabljati preprosto elektronsko tehtnico, ki beleži tudi grame. Tehtnice, ki merijo odstotek maščobe v telesu in podobno, niso zanesljive.

Vsako telo je drugačno

Upad teže je zelo odvisen tudi od tega, koliko kilogramov imate namen izgubiti. Tisti z občutno preveliko telesno težo ponavadi zaznajo hiter padec na začetku hujšanja, saj telo izgubi vodo. Če torej v prvem tednu shujšate za 2 kg, še ne pomeni, da se bo to nadaljevalo vsak teden. Zdaj, ko to veste, ne smete izgubiti volje!

Če se tehtate preveč pogosto, ima to lahko negativen vpliv na hujšanje, na vašo samozavest in samopodobo.

Dajte si nekaj časa, preskušajte različne strategije vadbe in uživaje hrano, ki jo boste lahko še naprej jedli po hujšanju. Nima smisla, da en teden jeste samo jogurte in ste potem navdušeni nad številko, ki jo razkriva tehtnica, saj na takšni dieti ne morete živeti!

Tehtnica ni vedno naša prijateljica

Če trpite za prehranjevalno motnjo, se pred tehtanjem doma raje posvetujte z zdravnikom. Prepogosto skakanje na tehtnico lahko porodi napade anksioznosti, kar vam ne bo v pomoč pri zdravem hujšanju.

Če vas številke spravljajo v stres, se lahko namesto tehtanja poslužite drugačnega preverjanja teže:

  • vsake dva tedna oblecite hlače, ki so vam bile na začetku hujšanja pretesne. Tako boste zelo jasno videli in občutili, kakšen napredek ste dosegli.

Ko hujšamo, se zaradi zdrave prehrane tudi bolje počutimo, tako da morda ni odveč, če se naučimo samo opazovati in poslušati svoje telo.

Treba se je tudi zavedati, da različni ljudje različno hujšamo, saj imamo raznolike postave. Nekateri najprej shujšajo v trebuh, drugi v prsi, noge ali zadnjico … Četudi smo morda izgubili le kak kilogram, se je naše telo že delno preoblikovalo.

Bodite ponosni na vsako majhno zmago!

Da boste imeli jasen pregled nad hujšanjem, pišite dnevnik hrane, ki jo zaužijete in naredite tabelico s termini vadbe. Vsakič, ko izvršite športno aktivnost in za vsak dan, ko uživate zdravo hrano, narišite srček ali poleg aktivnosti naredite kljukico. Ta mala nagrada vam bo dala motivacijo za naprej!

Preberite še:
Vir: Women's Health Mag