'Nesokovni' detoks – 7-dnevni dietni načrt

'Nesokovni' detoks – 7-dnevni dietni načrt (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 9. 2014 Vir: Lisa

Imate občutek, da vaša dieta potrebuje svež začetek? Ja, in niste edini. Po počitnicah, ko si človek ne želi greniti življenja s prepovedmi, je morda fino – vsaj zaradi občutka –, da se malo očistimo in spravimo v red.

Pripravili smo zelo enostaven 7-dnevni načrt prehranjevanja, ki vam bo pomagal, da boste lažje kontrolirali svoj tek, izgubili kakšen kilogramček in celo izboljšali kakovost kože. In ne – tokrat vas ne bomo silili, da pijete sokove, ampak boste lahko celo jedli.

Za začetek - upoštevajte naslednja pravila

Pravilo 1: Jejte le nepredelano hrano

To pomeni, da raje pojejte ovsene kosmiče in borovnice kot pa borovničeve mafine. Jejte enostavno hrano, sadje, zelenjavo, oreščke, a seveda vse v zelo zmernih količinah.

Pravilo 2: Obroki naj bodo enostavni

Ni nujno, da okusna, zdrava hrana vsebuje veliko sestavin. Varčujte s sestavinami, glejte le, da uporabljate veliko sveže hrane, dobrih beljakovin in polnozrnatih stvari. Na primer – rakci in zelenjava na sezamovem olju z rjavim rižem. Okusno, zdravo in za prste obliznit.

Pravilo 3: Jejte bolj počasi

Med vsakim grižljajem odložite vilice ter se osredotočite na okus, sestavo in opoj svoje hrane.

Pravilo 4: Jejte redno

Potrudite se, da med obroki ne minejo več kot štiri ure. Redna prehrana bo uravnala vaš prebavni sistem, uredil se bo vaš krvni sladkor, umiril pa se bo tudi vaš tek, saj nikoli ne boste zares lačni.

Pravilo 5: Poslušajte telo

Jejte, ko ste lačni, in se ustavite, ko ste siti, no, s tem mislimo prijetno siti, ne nabasani. Začnite se poslušati in nikar si ne lažite, da ne boste preživeli brez sladkorja. Boste! Še vsi so preživeli, če v nedeljo niso pojedli cele čokolade.

Kako začneti z dieto?

3 očiščevalni obroki in 1 malica

Vsak dan pojejte tri glavne obroke in eno malico. Za vas smo pripravili najprej primer zajtrka, kosila, večerje in prigrizka. V naslednjih točkah pa je še nekaj idej za večerjo, da ne boste zašli z očiščevalne poti.

Zajtrk: Kuhajte stari dobri gres ali ovsene kosmiče, uporabite posneto ali sojino mleko. Na vrhu si dajte koščke jabolka ali orehe.

Kosilo: Mlada špinača z zelišči in balzamičnim kisom je nekaj najboljšega. Na vrh dajte malo kvinoje in stročji fižol ter še kakšen košček avokada.

Malica: Malo medu vmešajte v grški jogurt, vse skupaj pa izboljšate še s koščki banane in mandeljni.

Večerja: Zamešajte si zelenjavo iz čebule, češnjevih paradižnikov, paprike in oljčnega olja. Dodajte koščke piščanca ali tofuja. Vse skupaj pogrejte in postrezite s pestjo polnozrnatih testenin.

Dan 2: Ideja za očiščevalno večerjo

Leča in kvinoja z meto in limono: na oljčen olju do mehkega popražite rdečo čebulo, česen, zeleno in papriko. Dodajte lečo iz pločevinke. Vse skupaj postrezite s kuhano kvinojo, posujte z meto in polijte z nekaj limoninega soka.

Dan 3: Ideja za očiščevalno večerjo

Tunovi solatni zvitki s pestom in kuskusom: velike solatne zvitke napolnite s tuno iz pločevinke, dodajte malo pesta (lahko tudi sveže baziliko), košček posušenih paradižnikov in polnozrnat kuskus.

Dan 4: Ideja za očiščevalno večerjo

Mehiška solata s koruzo, avokadom, fižolom in limeto: zmešajte zmečkan avokado z drobno narezano čebulo, paradižnikom, svežim limetinim sokom in koriandrom. Dodajte koruzo in črni fižol.

Dan 5: Ideja za očiščevalno večerjo

Rakci, pečeni na kokosovem olju: v ponvi na kokosovem olju popecite rakce in po okusu dodajte začimbe od ingverja do čebulice. Postrezite na posteljici iz zelenega stročjega fižola, na vrhu pa lahko dodate še tanke rezine hruške.

Dan 6: Ideja za očiščevalno večerjo

Špageti s česnom, gobicami, paradižnikom in feto: na oljčnem olju popražite čebulo, česen, narezano čebulo, gobice in pelate. Ko je vse lepo popraženo, zmanjšajte ogenj in dodajte še kuhane špagete. Začinite vse skupaj še s koščki feta sira. Oh, pa to je bolje kot najbolj redilna dieta!

Dan 7: Ideja za očiščevalno večerjo

Piščanec z ananasom: na sezamovem olju popražite paprike različnih barv. Dodajte narezane piščančje prsi in koščke ananasa. Vse skupaj postrezite na divjem rižu.