Pozabljeno živilo, ki bi ga morali uživati cel januar, da bi izničili praznične kalorije: Ta sladkasta zelenjava je odlična za vaš vitek pas in polna vitamina C

Pozabljeno živilo, ki bi ga morali uživati cel januar, da bi izničili praznične kalorije: Ta sladkasta zelenjava je odlična za vaš vitek pas in polna vitamina C (foto: Profimedia) Profimedia
18. 12. 2022

Pastinak se morda zdi eksotična zelenjava, ki je marsikomu neznana, vendar ima za vašo prehrano dvojno vrednost: Zaradi vsebnosti vlaknin se boste počutili siti, njihov sladek okus pa bo pomagal ublažiti napade lakote in vam omogočil, da se boste zvesto držali svoje prave poti do izgube telesne teže.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Pastinak morda ni med najbolj priljubljenimi vrtninami, ko se odpravimo po nakupih, vendar ima številne zdravju koristne lastnosti, ki so zelo privlačne. Ta korenovka iz iste družine kot korenje, ki je zelo okusna, je odlična zaveznica pri hujšanju. Pastinak ima zelo malo kalorij in je bogat z vlakninami, zato bo spodbudil vaš črevesni tranzit in tako pospešil hujšanje. Ponaša se s čudovitim okusom, ki je slajši od okusa korenja. V srednjem veku je celo slovel kot močan afrodiziak. V sezoni je do maja, januarja pa ga radi pripravljamo, da bi se znebili odvečne teže, ki se je nabrala med praznovanji ob koncu leta. Pastinak velja za izredno nasitno zelenjavo, zato ga radi uživamo pretlačenega, v juhi ali preprosto kuhanega, na primer kot prilogo k mesu ali ribi.

Govori se celo, da je bila kraljica Elizabeta II. velika oboževalka pastinaka in morda je bila prav to skrivnost njenega dolgega življenja in neverjetne telesne pripravljenosti?

Pastinak pa ni dober le za vašo postavo, ampak je tudi odlično sredstvo proti staranju, ki ohranja elastičnost kože. Zaradi visoke koncentracije vitamina C je tudi nepogrešljivo zdravilo za manjše zimske tegobe: prehlad, angino, sezonsko depresijo itd. Ne smemo pozabiti na vsebnost antioksidantov, ki krepijo spomin in nas ohranjajo v odlični kondiciji.

Med najpomembnejše zdravstvene koristi pastinaka spadajo izboljšanje zdravja srca, izboljšanje prebave, zmanjšanje prirojenih napak, pomoč pri hujšanju in krepitev imunskega sistema. Pastinak lahko izboljša tudi vid, spodbuja rast, izboljšuje zdravje ustne votline in kože ter zdravje možganov.

Prednosti za zdravje in izgubo telesne teže

Pastinak ima naravno zelo nizko vsebnost maščob, saj vsebuje manj kot 1/2 grama na porcijo ene skodelice. Večina maščobnih kislin v pastinaku je polinenasičenih ali mononenasičenih, zato je odlično živilo, če si želite izgubiti nekaj kilogramov.

Ko zaužijete pastinak, se boste dlje časa počutili bolj siti, saj je bogat s topnimi vlakninami. To pomaga zmanjšati vnos hrane in pomaga ohranjati telesno težo. Vlaknine tudi zavirajo sproščanje hormona lakote grelina. 

Vlaknine

Pastinak je odličen vir vlaknin. Vsebuje veliko topnih vlaknin, ki pomagajo zniževati holesterol in ohranjati enakomerno raven sladkorja v krvi. Pastinak vsebuje kar štirikrat več vlaknin kot krompir, zato je bolj verjetno, da vas bo nasitil bolj kot druga porcija pečenke. Vlaknine preprečujejo sproščanje grelina, hormona lakote, zaradi katerega med obroki prigrizujete.

Verjetno poznate tudi učinek vlaknin na prebavni sistem. To vam bo prišlo prav po dolgem dnevu slastne božične hrane!

Profimedia

Zakladnica vitaminov

Pastinak je presenetljiv vir folne kisline, vitamina B, ki ga ženske, ki načrtujejo družino, potrebujejo za zmanjšanje tveganja za nekatere prirojene okvare. Folna kislina je pomembna tudi pri zmanjševanju srčnih bolezni in lahko pomaga pri preprečevanju demence in zlomov kosti pri osteoporozi. V zadostnih količinah je prisoten tudi kalij, ki pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Vendar pa pastinak v nasprotju s svojim bratrancem korenčkom ne vsebuje betakarotena.

Skodelica pastinaka vsebuje tudi približno 25 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Poleg krepitve odpornosti za zaščito pred prehladi in virusi je vitamin C bistven za povečanje proizvodnje kolagena, ki ohranja kosti in mišice močne ter pomaga ohranjati elastičnost kože.

Poleg tega ključnega vitamina pastinak vsebuje tudi močne antioksidante, imenovane flavonoidi. Uživanje živil, bogatih s flavonoidi, dokazano pomaga ohranjati oster spomin, znižuje krvni tlak ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca in raka. Zaradi teh neverjetnih zdravstvenih prednosti bi pastinak moral hitro postati vaš izbrani škrob - in počakajte, da ga okusite!

Zdravje kosti

Pastinak vsebuje veliko magnezija in kalcija - dveh mineralov, ki sta ključna za razvoj kosti. Skodelica narezanega pastinaka vsebuje več kot 45 miligramov magnezija.

Ker je priporočeni dnevni vnos za večino odraslih 320 do 420 miligramov, pastinak zlahka zagotovi več kot 10 % potreb po magneziju. Glede na vlogo magnezija pri oblikovanju strukture kosti, je pastinak pametna izbira za zdravje kosti. 

Profimedia

Odpornost

Pastinak je bogat z antioksidanti in drugimi organskimi spojinami, ki nas ščitijo pred različnimi boleznimi. Med njimi sta najpomembnejša vitamin C in vitamin E, ki nevtralizirata proste radikale, ki povzročajo bolezni, in jim preprečujeta, da bi povzročili kakršno koli škodo.

Vitamin C, ki ga vsebuje pastinak, pomaga spodbujati nastajanje belih krvničk, ki so glavna obrambna linija našega telesa. Bele krvničke pomagajo pri nastajanju enega od osnovnih gradnikov našega telesa, kolagena.

Lepotne prednosti pastinaka

Pastinak vsebuje veliko kalija, ki uravnava tekočine v telesu. To pomaga vzdrževati optimalno raven vlage v koži, ki tako ostane navlažena in gladka. Pastinak vsebuje hranilo falkarinol, ki deluje protivnetno in antioksidativno. Tako se telo znebi vseh škodljivih prostih radikalov, hkrati pa poskrbi za gladko in jasno polt. Pastinak je odličen za čiščenje telesa, saj vsebuje veliko vlaknin. Ta pomaga ohranjati sijoč videz, medtem ko baker pomaga spodbujati tvorbo kolagena in elastina, kar spodbuja poživljeno polt. 

Preberite še:

TA odlična praznična začimba pospešuje metabolizem, pripomore k boljšemu spancu ter deluje kot naravni afrodiziak

Priporočamo tudi:

VIDEO recept: Na praznični mizi osupnite s tako pripravljenim zelenim karijem