Vemo, zakaj vaša januarska dieta ne deluje (ali ne bo delovala)

Vemo, zakaj vaša januarska dieta ne deluje (ali ne bo delovala) (foto: profimedia) profimedia
9. 1. 2023

Čeprav ste z dieto ravno dobro začeli, vemo, da ne bo delovala. Vsaj dolgoročno ne, slej ko prej boste nazaj pridobili vse kilograme. Zakaj se to zgodi?

Januar je čas diet in predvsem razočaranj, ko po enem mesecu ni tistih obljubljenih rezultatov. Ste se je vseeno lotili tudi letos? Poglejmo, zakaj diete ne delujejo - ne v januarju, ne kadarkoli kasneje. 

Morda ste prebrali raziskavo ...

... ki vam zatrjuje, da so sodelujoči v raziskavi izgubili kilograme s takšnim prehranjevanjem, zato ni razloga, da bi uspelo tudi vam, kajne? In morda vam bo celo uspelo, vendar ne bo trajalo dolgo. Raziskave namreč ne pokažejo, kaj se s sodelujočimi zgodi čez pol leta in čez eno leto. Ohranijo težo? Verjetno ne, pridobijo jo nazaj in še kakšen dodaten kilogram. 

Med vašo dieto se metabolizem upočasni, kar je izredno slabo za dolgoročno vzdrževanje teže in telo na sploh ne more pravilno delovati. Poleg tega jo-jo efekt, ki ga sprožijo diete, naredi več škode zdravju, kot če bi vzdrževali prejšnjo težo in le začeli jesti npr. več sadja in zelenjave. Potem je tu še psihološka in čustvena škoda, ki se zgodi, ko vam dieta ne uspe ali se zredite nazaj na prejšnjo težo. 

Dieta ima na telo zares škodljive učinke

Približno dve tretjini dnevne energije telo porabi za nujne funkcije v telesu - za tiste, ki nas ohranjajo pri življenju. Med temi funkcijami je utripanje srca, dihanje in delovanje pljuč, delovanje ledvic, pretok krvi, proženje možganskih nevtronov ... In tu ni vštetega premikanja katerekoli mišice v telesu, ampak telo v spečem stanju. 

Čez dan mora telo porabiti nekaj energije še za prebavo, delovanje imunskega sistema, za okrevanje po bolezni ali vadbi ... Kadar se odrekate hrani in sledite določeni dieti, ni dovolj energije za vse, za kar jo potrebujete, zato mora telo prioritizirati. Nekaj ne nujnih funkcij za življenje se zato ukine: 

  • zmanjša se libido
  • menstruacija postane neredna ali se ustavi
  • stanje kože, nohtov in las se izredno poslabša
  • nenehno vas zebe
  • pogosto čutite utrujenost in popolno izčrpanost

Kaj se zgodi, če poleg diete še telovadimo?

Če se odrekate hrani oziroma jeste zelo malo in pri tem še telovadite, telo začne porabljati energijo, ki jo je shranilo. To lahko pomeni porabo zaloge vaših maščobnih obročkov, a tudi mišic. Z mišicami pa je tesno povezan metabolizem, ki se bo zato upočasnil. 

Počasen metabolizem vodi v hitro povečanje teže in v težave z vzdrževanjem zdrave teže. 

Ker telo težje zadrži energijo, se upočasnijo naslednji procesi: 

  • srčni utrip se umiri
  • krvni tlak upade
  • upočasni se prebava, zato boste napihnjeni ali boste imeli težave z zaprtostjo 
  • upočasni se delovanje možganov, zato se boste težje zbrali in reševali probleme

Dieta slabo vpliva tudi na vaš odnos s hrano. Samo pomislite, kako se počutite, ko posežete po katerem od prepovedanih živil? Se ozmerjate in si rečete kaj neprijaznega? Se obtožite, da niste dovolj močni? Vse to seveda vodi v slabo vest. Dolgo ne boste (ali niste) uživali v hrani, kot bi morali. Težko boste odšli s prijatelji na večerjo v restavracijo ali poskusili kakšen kos najboljše babičine pite. Zamudili boste kar nekaj odličnih priložnosti, ko bi se lahko sproščeno družili ob hrani, ker boste stalno razmišljali le o tem, česa ne smete in kaj vas omejuje. 

Se dieta torej izplača? Ocenite sami ...