7 zvezdniških diet - učinkovite, neučinkovite ali nevarne?

7 zvezdniških diet - učinkovite, neučinkovite ali nevarne? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 10. 2013

Zvezdnice za sijajno postavo pogosto tvegajo veliko – bodisi zaradi vloge bodisi zaradi nastopov v javnosti. Preveč?

Britney Spears je denimo pred začetkom sezone svojega šova v Las Vegasu dobesedno strada s posebno hormonsko dieto, Beyoncé pa je nosečniške kilograme dokaj hitro izgubila s kombinacijo limoninega soka in odvajalnega čaja.

Takšne hitre diete so čedalje bolj priljubljene. Vsaka tretja Američanka je denimo že preizkusila najmanj eno od teh 'zvezdniških diet'.

Toda ali so sploh zdrave?

1. Dukanova dieta

 • Obljuba:

Vitki boste kot Eifflov stolp – to Francozinjam obljublja zdravnik Pierre Dukan. Dieta stavi na prehrano, ki ima veliko beljakovin in malo maščob ter ogljikovih hidratov, ki se jih odmerja v štirih različnih dietnih fazah.

Najbolj znana sledilka tej dieti je vojvodinja Kate, ki je tako izgubila odvečne kilograme po rojstvu sina Georgea.

 • Posledice:

Dieta je preveč enostranska. Zlasti v prvi fazi je delež beljakovin previsok. To obremeni ledvice in lahko povzroči bolezni, kot je na primer protin.

Ker se lahko sadje in zelenjava uživata šele v tretji fazi, se hitro pojavi pomanjkanje življenjsko pomembnih vitaminov.

 • Ocena:

Dieta ni priporočljiva! Britansko dietetsko združenje jo je postavilo na prvo mesto škodljivih VIP-diet, v Franciji pa jo uvrščajo med diete, ki ogrožajo zdravje. Poleg tega ima ta dieta jojo učinek, ker je zelo daleč od normalnih prehranskih navad.

2. Low Carb

 • Obljuba:

V prevodu to pomeni malo ogljikovih hidratov. Z odrekanjem kruhu, testeninam, krompirju in podobnem, se zmanjša izločanje inzulina, krvni sladkor pa ostane nizek. V telesu pride do pospešenega izgorevanja maščob – in to brez občutka lakote.

Gwyneth Paltrow (40) se že nekaj let prehranjuje po tem principu in je o tem napisala celo kuharsko knjigo.

 • Posledice:

Ker naše telo dokazano porabi več kalorij iz beljakovin kot iz ogljikovih hidratov, je ta prehranska oblika dejansko zelo koristna za našo postavo.

Kljub temu pa lahko ta vrsta prehrane z veliko mesa in malo balastnih snovi na dolgi rok zviša tveganje za črevesni rak in privede do bolezni srca in ožilja.

 • Ocena:

Dieta je učinkovita. Kljub temu je treba meso večkrat nadomestiti z ribami, jajci in mlečnimi izdelki.

3. Master Cleanse

 • Obljuba:

Pri tem 'velikem čiščenju' naj bi se telo popolnoma očistilo v 10 do 40 dneh – izguba kilogramov pa naj bi bila le čudovit stranski učinek.

Trda hrana je prepovedana, pije pa se posebna limonada (limonin sok, javorjev sirup, kajenski poper, voda). In to šest kozarcev dnevno. Zjutraj je treba spiti kozarec slane vode, zvečer pa odvajalni čaj.

Pevka Beyoncé je s to dieto stopila odvečne nosečniške kilograme.

 • Posledice:

Ker telo dobi le hitro uporabni sladkor (javorjev sirup), telesu kaj hitro začne primanjkovati hranilnih snovi. Posebno nezdravo pa je pogosto pitje odvajalnega čaja.

 • Ocena:

Nevarna pomanjkljiva prehrana! Povzroči lahko bruhanje, oslabelost in škodi črevesni flori. Kilogrami se po 'velikem čiščenju' znova vrnejo.

4. 'Volumetrics'

 • Obljuba:

Prehranski koncept, ki mu zaupa Kate Hudson (34), uporablja naslednji moto: veliko ješ in hkrati hujšaš.

Strategija: živila z veliko volumna poskrbijo za obilje, na krožniku pa se znajde malo kalorij. Kilogrami se topijo, ne da bi stradali.

 • Posledice:

Ta vrsta diete stavi na zdrava živila z veliko vsebnostjo vode in malo kalorij (na primer sadje, zelenjavo in juhe). Zaradi velikega volumna dnevno zadostuje tudi samo 1.200 kalorij.

Vendar pa telo tako ne zaužije dovolj esencialnih maščobnih kislin, kar privede do oslabljene­ga imunskega sistema in motenj krvnega obtoka.

 • Ocena:

Priporočljiva dieta, če med njo pazimo, da zaužijemo dovolj zdravih maščob (oljčno olje, ribe).

5. Martha's Vineyard

 • Obljuba:

Avtorica te diete je naravna zdravilka Roni DeLuz in si jo omislila na otoku Martha'S Vineyard.

Obljublja, da boste v 21 dneh izgubili 17 do 20 kilogramov. Osredotoča se na zelenjavne in sadne napitke (dnevno največ 400 kalorij), trdna hrana je tabu.

Vzrok za odvečno težo DeLuzova išče v strupenih snoveh, ki tičijo v telesu, zato naj bi jih odplavili. Zelenjavni sokovi naj bi bili 'narav­no čistilno sredstvo'. Gisele Bündchen (32) prisega nanjo.

 • Posledice:

Pri tej enostranski prehrani primanjkuje belja­kovin (izgradnja mišic), zato se lahko med dieto pojavijo glavoboli in težave s krvnim obtokom.

 • Ocena:

Zanič! Razstrupljanje ni dokazano, izguba teže pa je posledica izgube vode in mišic – maščob telo skorajda ne izgubi.

6. Holistični detoks

 • Obljuba:

Cate Blanchett (44) je le ena od zvezdnic, ki prisegajo na to celostno razstrupljanje telesa. Dieto je razvil v Tanzaniji rojeni londonski osteopat, dr. Nishi Joshi.

Z jedilnika se črtajo 'kisla' živila, kot so surovo meso, ribe in riž. Ko se telo razstrupi in postane bazično, se pospeši presnova, zato se maščobe hitreje razgrajujejo.

 • Posledice:

K temu konceptu spada tudi redno čiščenje črevesja, ki pa odplavi tudi pomembne vitalne snovi – lahko pride do pomanjkanja snovi v telesu ali napadov slabosti.

 • Ocena:

Če se odrečete čiščenju črevesja in ignorirate prepoved sadja, je lahko ta dieta vredna poskusa.

7. HCG-hormonska dieta

 • Obljuba:

Kombinacija športa, diete in hormona HCG. HCG je 'humani horiongonadotropin'. To je hormon, ki ga ženske izločajo med nosečnostjo.

Poskrbi, da se kljub malo prehrane izpraznijo vse maščobne zaloge matere, ki nato preskrbijo otroka. Hormon v kapljicah ali injekciji naj bi povzročal 'topljenje' maščob.

Dnevno lahko pojeste maksimalno 500 kalorij. Britney Spears (31) je navdušenka nad to dieto, zaradi nje naj bi imela pravo formo za svoj šov v Las Vegasu.

 • Posledice:

Obljubljeni dietni učinek hormona ni dokazljiv. Hujšanje nastopi zaradi zmanjšanja kalorij in športa. Posledice: izčrpanost, težave s srcem, jojo učinek.

 • Ocena:

Prste stran! Kombinacija pomanjkljive prehrane in športa je škodljiva. Poleg tega pa še hormon HCG: obstaja sum, da povzroča tveganje za rakava obolenja in se ne sme prodajati!

Podcenjena nevarnost

 • Smrtonosna mešanica

Pogoltneš tableto in shujšaš – o tem sanjari milijone ljudi po vsem svetu. K temu pripomore še splet, prek katerega lahko v spletnih trgovinah kupimo nešteto 'čudežnih' sredstev.

Večina jih prihaja iz Azije, veliko od njih pa je nevarnih, ker vsebujejo snovi v nevarnih odmerkih in pa tudi neznano mešanico efedrinov (dopinško sredstvo, ki spodbudi presnovo in zviša krvni pritisk) in kofeina.

Posledice so lahko tudi smrtne!

 • Tvegani eksperimenti

Previdni bodite tudi pri upoštevanju različnih napotkov t. i. specialistov za diete.

Dobro dieto prepoznate po naslednjih dejstvih:

1. Enostavnost

Ker je hujšanje dolgotrajen proces, mora biti dieta uporabna v vsakdanjem življenju.

2. Osnovna oskrba

Tudi pri hujšanju mora biti telo oskrbljeno z vsemi vitamini in elementi. Z manj kot 1.200 kalorijami dnevno mu to ne bo uspelo.

3. Brez prepovedi.

Če dieta prepoveduje določena živila, je velika nevarnost, da nekega dne ne boste več zdržali in jo boste le še bolj kršili.

V branje pripročamo: 3 najboljše diete