Ta slastna enolončnica vas bo založila z pomebnimi hranili, ki prispevajo k daljšemu življenju.
Dolgoživost je tematika, ki jo strokovnjaki raziskujejo že vrsto let. Veliko pozornosti posvečajo tudi "modrim conam" - območjem, na katerih ljudje dočakajo nadpovprečno dolgo življenjsko dobo. Zanimivo je, da na takih območjih vlada poseben življenjski slog.
Ne spreglejte:
Prehrana v modrih conah temelji predvsem na živilih rastlinskega izvora: meso si privoščijo redkeje, ko pa si ga, gre običajno za pusto meso in ribe. Njihovi obroki so sestavljeni pretežno iz stročnic, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Pogosto si pripravijo tudi razne enolončnice.
Vplivnica Toni Scaglione je na podlagi smernic modrih con pripravila recept za "enolončnico dolgoživosti". Sestavljena je iz živil, ki jih redno uživajo prebivalci modrih con: ta živila so polna vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov, hkrati pa poskrbijo za odličen okus.
Za "enolončnico dolgoživosti" potrebujete:
- 1 skodelico črnega fižola
- 1 skodelico rdečega fižola
- 1 skodelico belega fižola
- 1 skodelico kuhane koruze
- 1 skodelico nasekljane čebule
- 3 srednje velike korenčke
- 4 stebla zelene, nasekljana
- 1 skodelico nasekljanega koromača
- 2 srednje velika pora, nasekljana
- 1 strok česna, nasekljan
- 8 srednjih velikih paradižnikov, nasekljanih
- 1 manjši sladki krompir, olupljen in nasekljan
- Pol skodelice listov bazilike
- Pol skodelice listov peteršilja
- 6 - 8 skodelic zelenjavne jušne osnove
- 7 žlic oljčnega olja
- Sol in poper po okusu
View this post on Instagram
Jed pripravite tako:
- Če uporabljate suhi fižol, ga čez noč namočite in nato odcedite. Če uporabljate kuhan fižol iz pločevinke, ga odcedite.
- V večjem loncu na oljčnem olju prepražite čebulo in česen. Nato dodajte zeleno in korenje ter vse skupaj pražite približno 5 minut. Dodajte še koromač, por, sladki krompir paradižnik, fižol in koruzo. Po želji lahko dodate še kakšno drugo zelenjavo.
- Zelenjavi prilijte jušno osnovo in dodajte začimbe. Vse skupaj najprej zavrite, nato pa znižajte teperaturo in kuhajte še 40 - 60 minut, da fižol postane mehek in krompir kuhan. Enolončnico nato postrezite.
Dodatni namigi:
- Če si želite bolj intenziven okus paradižnika, čebuli po praženju vmešajte še 2 žlici paradižnikove mezge.
- Po želji lahko kakšno sestavino dodate ali izpustite. Eksperimentirajte z različno zelenjavo in začimbami ter poiščite kombinacijo, ki vam najbolj ustreza.
- Optimalno je uporabiti vse 3 vrste fižola, saj imajo drugačno hranilno sestavo. Če to ni mogoče, lahko seveda uporabite tudi 3 skodelice enakega fižola.