Naj zadiši po domačem kruhu!
Za 1 štruco potrebujete:
Za paradižnikov pesto:
- 500 g paradižnikov
- 5 strokov česna
- 3 žlice vinskega kisa
- sol
- pest listov bazilike
- 50 g blanširanih mandljev
- 50 g parmezana
Za zeliščni kruh:
- 340 g moke
- 8 g suhega kvasa
- 1½ žličke soli
- 1 žličko drobno mletega sladkorja
- 120 g masla
- 2 jajci
- 350 ml mleka
- 250 g srednje trdega sira
- pest zelišč (bazilika, timijan, rožmarin, peteršilj)
Priprava:
1 Paradižnike operite in jih zrežite na kocke. Česen olupite in drobno sesekljajte. Vse skupaj stresite v kozico. Dodajte kis in malo soli ter vse skupaj na nizki temperaturi pustite lahno vreti 30 minut. Nato mešanico stresite v skledo. Baziliko in blanširane mandlje sesekljajte, sir drobno nastrgajte. Vse skupaj temeljito zmešajte.
2 Moko presejte v veliko skledo. Primešajte ji kvas, sol in sladkor. Nato dodajte 60 g zmehčanega masla, jajci in mleko. Zgnetite mehko in voljno testo. Na toplem naj vzhaja 90 minut, da podvoji količino. Nato ga razvaljajte v pravokotnik (30 x 50 cm).
3 Stopite preostalo maslo in z njim namažite testo. Sir grobo nastrgajte, zelišča sesekljajte. Oboje razporedite po testu. Zrežite ga na 6 trakov in jih zložite drugega vrh drugega. Nato kupček zrežite na pet manjših pravokotnikov.
4 Namastite pravokotni pekač in ga napolnite s pravokotniki. Testo naj ponovno vzhaja 30 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj in v njej kruh pecite približno 35 minut. Postrezite s paradižnikovim pestom.
Foto: Profimedia