Domač zeliščni kruh s paradižnikovo pomako

Domač zeliščni kruh s paradižnikovo pomako (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Naj zadiši po domačem kruhu!

Za 1 štruco potrebujete:

Za paradižnikov pesto:

  • 500 g paradižnikov
  • 5 strokov česna
  • 3 žlice vinskega kisa
  • sol
  • pest listov bazilike
  • 50 g blanširanih mandljev
  • 50 g parmezana

Za zeliščni kruh:

  • 340 g moke
  • 8 g suhega kvasa
  • 1½ žličke soli
  • 1 žličko drobno mletega sladkorja
  • 120 g masla
  • 2 jajci
  • 350 ml mleka 
  • 250 g srednje trdega sira 
  • pest zelišč (bazilika, timijan, rožmarin, peteršilj)

Priprava:

1 Paradižnike operite in jih zrežite na kocke. Česen olupite in drobno sesekljajte. Vse skupaj stresite v kozico. Dodajte kis in malo soli ter vse skupaj na nizki temperaturi pustite lahno vreti 30 minut. Nato mešanico stresite v skledo. Baziliko in blanširane mandlje sesekljajte, sir drobno nastrgajte. Vse skupaj temeljito zmešajte.

2 Moko presejte v veliko skledo. Primešajte ji kvas, sol in sladkor. Nato dodajte 60 g zmehčanega masla, jajci in mleko. Zgnetite mehko in voljno testo. Na toplem naj vzhaja 90 minut, da podvoji količino. Nato ga razvaljajte v pravokotnik (30 x 50 cm).

3 Stopite preostalo maslo in z njim namažite testo. Sir grobo nastrgajte, zelišča sesekljajte. Oboje razporedite po testu. Zrežite ga na 6 trakov in jih zložite drugega vrh drugega. Nato kupček zrežite na pet manjših pravokotnikov.

4 Namastite pravokotni pekač in ga napolnite s pravokotniki. Testo naj ponovno vzhaja 30 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj in v njej kruh pecite približno 35 minut. Postrezite s paradižnikovim pestom.

Foto: Profimedia