Domač zeliščni kruh s paradižnikovo pomako

Domač zeliščni kruh s paradižnikovo pomako (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Naj zadiši po domačem kruhu!

Za 1 štruco potrebujete:

Za paradižnikov pesto:

  • 500 g paradižnikov
  • 5 strokov česna
  • 3 žlice vinskega kisa
  • sol
  • pest listov bazilike
  • 50 g blanširanih mandljev
  • 50 g parmezana

Za zeliščni kruh:

  • 340 g moke
  • 8 g suhega kvasa
  • 1½ žličke soli
  • 1 žličko drobno mletega sladkorja
  • 120 g masla
  • 2 jajci
  • 350 ml mleka 
  • 250 g srednje trdega sira 
  • pest zelišč (bazilika, timijan, rožmarin, peteršilj)

Priprava:

1 Paradižnike operite in jih zrežite na kocke. Česen olupite in drobno sesekljajte. Vse skupaj stresite v kozico. Dodajte kis in malo soli ter vse skupaj na nizki temperaturi pustite lahno vreti 30 minut. Nato mešanico stresite v skledo. Baziliko in blanširane mandlje sesekljajte, sir drobno nastrgajte. Vse skupaj temeljito zmešajte.

2 Moko presejte v veliko skledo. Primešajte ji kvas, sol in sladkor. Nato dodajte 60 g zmehčanega masla, jajci in mleko. Zgnetite mehko in voljno testo. Na toplem naj vzhaja 90 minut, da podvoji količino. Nato ga razvaljajte v pravokotnik (30 x 50 cm).

3 Stopite preostalo maslo in z njim namažite testo. Sir grobo nastrgajte, zelišča sesekljajte. Oboje razporedite po testu. Zrežite ga na 6 trakov in jih zložite drugega vrh drugega. Nato kupček zrežite na pet manjših pravokotnikov.

4 Namastite pravokotni pekač in ga napolnite s pravokotniki. Testo naj ponovno vzhaja 30 minut. Pečico segrejte na 180 stopinj in v njej kruh pecite približno 35 minut. Postrezite s paradižnikovim pestom.

Foto: Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri