Domača račja pašteta

7. 11. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Domača račja pašteta

Opečene račje prsi z omako iz domačega kisa in koromačem

Sestavine za 4 osebe

  • stegna in perutnice 1 race
  • 80 g masla
  • 20 g sesekljane čebule
  • 1 česnov strok
  • 20 g mastne pancete
  • ½ lovorjevega lista
  • vejica majarona
  • 3 listi žajblja
  • 1 vejica timijana
  • sol, poper
  • zelenjavna juha

Prsi

  • prsi 1 race
  • sol, poper
  • 70 ml domačega kisa
  • 1 ščep koromačevega cvetja

Garniranje

  • 50 g kodraste endivije
  • 8 redkvic
  • sol, poper
  • olje, kis
  • 8 rezinic opečenega kruha, pokapljanih z olivnim oljem

Priprava

Račko očistimo in meso ločimo od kosti. Stegna in peruti uporabimo za pašteto, prsi za opekanje.

Za pašteto na pol masla popražimo čebulo, česen, panceto in zelišča. Nato dodamo na koščke narezano meso in tudi to popražimo. Začinimo, zalijemo z vrelo juho in dušimo 10–15 minut. Meso z omako, a brez zelišč preložimo v mešalnik, dodamo preostalo maslo in pretlačimo.

Tako pripravljeno ohladimo.

Račje prsi obojestransko popečemo na lastni maščobi, solimo, popramo in dušimo 8–10 min. Nato dodamo kis in koromač ter prevremo.

Prsi in omako ohladimo.

Na hladen krožnik položimo kepico paštete in tri rezinice prsi ter zabelimo s kisovo omako. Garniramo s solato in opečenimi kruhki ter takoj ponudimo.

Pripravil: Matej Tomažič iz Majerije

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek