Domače marmelade z dodatno aromo

15. 7. 2012

Z domačimi džemi in marmeladami iz svežega sezonskega sadja se lahko sladkate skoraj do prihodnjega poletja. Eksperimentirajte z okusi in ustvarite poslastice, ki jih ne boste našli v nobeni trgovini.

Sočno, zrelo sadje je najbolje pojesti kar sveže, toda sladki sadni okusi se priležejo tudi pozimi. Ujeti v slastne marmelade in džeme (od marmelad se razlikujejo po tem, da vsebujejo nerazkuhane koščke sadja) nas razvajajo s svojo polno aromo, ki jo lahko še oplemenitite, na primer z začimbami, zelišči, kančkom alkoholne pijače ali celo s čokolado.

Pravo razmerje

Vkuhavanje sadja je preprosto, z nekaj majhnimi triki pa bo tudi zagotovo uspelo. Zrelo, vendar ne prezrelo ali nagnito sadje očistite in po potrebi narežite na koščke. Sadje stresite v široko posodo, v kateri boste kuhali marmelado oziroma džem, in ga zmešajte z želirnim sladkorjem.

Za 1 kg sadja uporabite 1 kg želirnega sladkorja 1:1, če pa uporabljate želirni sladkor 2:1, pa zadostuje 500 g sladkorja za 1 kg sadja. Lonec napolnite le do polovice, saj sadje med segrevanjem spusti sok in marmelada lahko prekipi.

Kratkotrajno kuhanje

Sadje zavrite in ga ob stalnem mešanju kuhajte približno 4 minute. Med mešanjem s površine posnemite peno.

Marmelado takoj prelijte v dobro pomite kozarce z navojnim pokrovčkom, jih tesno zaprite in za nekaj minut obrnite na glavo. Kozarce je priporočljivo pred polnjenjem pogreti v pečici ali jih oplakniti z vročo vodo, da ne počijo, ko vanje vlijete vrelo marmelado.

Dodatna aroma

Marmelade in džeme lahko tik pred koncem kuhanja odišavite na primer s sivko, meto, baziliko, timijanom, rožmarinom, sredico vaniljevega stroka ali cvetnimi listi vrtnic (slednji se še posebej podajo v kutinov žele).

Aromo lahko izboljšate tudi s kančkom sadnega žganja, vodke, penine ali camparija. Dodate lahko limonin sok, ki poleg okusa izboljša tudi sposobnost želiranja sadja z manj pektina, na primer malin, jagod in ribeza.

Iz Lise

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri