Priprava pit je tako preprosta, a nanje včasih kar pozabimo. Največkrat pečemo sladke, s sadnim nadevom, odlične pa so tudi slane, obložene z zelenjavnim, mesnim, ribjim ali sirovim nadevom. Za nadev lahko uporabimo vse, kar najdemo v hladilniku, in tako vsakokrat pričaramo novo različico.
Pita iz bučk brez testa
Za okrogel pekač (premera 24–26 cm) potrebujete:
- 1 kg bučk
- 5 jajc
- 250 g slanega svežega sira
- 6 žlic zdroba
- 20 g moke
- 2–3 žlice naribanega parmezana
- sol, poper
Priprava:
Pripravite bučke. Mlade pustite cele, starejše pa olupite in jim odstranite semenje. Bučke naribajte, posolite in jih pustite stati približno 30 minut, da spustijo vodo.
V posodi zmešajte jajca, sveži sir, zdrob, moko in parmezan ter solite in poprajte. Dodajte ožete bučke in dobro premešajte. Maso pretresite v namaščen in z drobtinami posut pekač in jo enakomerno razmažite.
Pito pecite v pečici, ogreti na 200 stopinj (ventilatorski na 180), približno 30 minut. Pita je pečena, ko dobi zlato rjavo skorjico.
Nasvet: K mlačni piti se prileže kozarec jogurta.
Ribja pita s kvašenim testom
Za okrogel pekač (premera 28 cm) potrebujete:
- 250 g moke
- ½ zavitka suhega kvasa
- po ½ žličke soli in sladkorja
- 3 žlice olja
- 400 g ribjih filetov (saj, losos ali polenovka)
- 300 g pora
- 2 jajci
- 3 žlice kisle smetane
- 125 ml mleka
- 1 žlico mešanice začimb za ribe
- sol, poper
Priprava:
Moko zmešajte s kvasom, soljo in sladkorjem. Dodajte 125 ml vode in olje ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Testo postavite na toplo za približno 1 uro, da vzhaja.
Pripravite ribje filete in jih zrežite na koščke. Por očistite, zrežite na kolute, ga na hitro blanširajte in odcedite.
Testo razvaljate v krog, nekoliko večji od pekača. Položite ga v namaščen pekač in s prsti oblikujte rob.
Po testu razporedite por in ribe. Jajci razžvrkljajte in zmešajte s kislo smetano, mlekom in začimbami. Preliv solite in poprajte ter prelijte po nadevu.
Pito pecite v pečici, ogreti na 220 stopinj (ventilatorski 200), približno 25 minut.
Pita z rakci in s koprom
Za okrogel pekač (premera 26 cm) potrebujete:
- 400 g zamrznjenih rakovih repkov (škampov ali kozic)
- 1 ploščo zamrznjenega listnatega testa (250–300 g)
- 1 strok česna
- 250 g pora
- 2 žlici olivnega olja
- sol, poper
- 1 šop svežega kopra (ali 1 žličko posušenega)
- 4 jajca
- 2 žlici kisle smetane
- 120 ml mleka
Priprava:
Listnato testo in rakce odtalite. Česen olupite in na drobno sesekljajte. Por očistite in zrežite na kolute. Rakce oplaknite in dobro osušite.
V veliki ponvi segrejte olje in na njem 1–2 minuti pecite rakce. Dodajte por in ga na hitro prepražite ter začinite s soljo in poprom. Koper oplaknite in na drobno sesekljajte. Jajca razžvrkljajte, zmešajte z mlekom in koprom ter začinite s soljo in poprom.
Listnato testo razvaljajte in položite na s hladno vodo oplaknjen pekač za pito. Po testu razporedite rakce s porom in jih prelijte s prelivom. Pito pecite v pečici na srednjem vodilu, približno 25 minut.
Iz revije Lisa
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija