Domače pite

22. 4. 2012
Deli
Domača ribja pita (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Priprava pit je tako preprosta, a nanje včasih kar pozabimo. Največkrat pečemo sladke, s sadnim nadevom, odlične pa so tudi slane, obložene z zelenjavnim, mesnim, ribjim ali sirovim nadevom. Za nadev lahko uporabimo vse, kar najdemo v hladilniku, in tako vsakokrat pričaramo novo različico.

Pita iz bučk brez testa

Za okrogel pekač (premera 24–26 cm) potrebujete:

  • 1 kg bučk
  • 5 jajc
  • 250 g slanega svežega sira
  • 6 žlic zdroba
  • 20 g moke
  • 2–3 žlice naribanega parmezana 
  • sol, poper

Priprava:

Pripravite bučke. Mlade pustite cele, starejše pa olupite in jim odstranite semenje. Bučke naribajte, posolite in jih pustite stati približno 30 minut, da spustijo vodo.

V posodi zmešajte jajca, sveži sir, zdrob, moko in parmezan ter solite in poprajte. Dodajte ožete bučke in dobro premešajte. Maso pretresite v namaščen in z drobtinami posut pekač in jo enakomerno razmažite.

Pito pecite v pečici, ogreti na 200 stopinj (ventilatorski na 180), približno 30 minut. Pita je pečena, ko dobi zlato rjavo skorjico.

Nasvet: K mlačni piti se prileže kozarec jogurta.

Ribja pita s kvašenim testom

Za okrogel pekač (premera 28 cm) potrebujete:

  • 250 g moke
  • ½ zavitka suhega kvasa
  • po ½ žličke soli in sladkorja
  • 3 žlice olja
  • 400 g ribjih filetov (saj, losos ali polenovka)
  • 300 g pora
  • 2 jajci
  • 3 žlice kisle smetane
  • 125 ml mleka
  • 1 žlico mešanice začimb za ribe
  • sol, poper

Priprava:

Moko zmešajte s kvasom, soljo in sladkorjem. Dodajte 125 ml vode in olje ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Testo postavite na toplo za približno 1 uro, da vzhaja.

Pripravite ribje filete in jih zrežite na koščke. Por očistite, zrežite na kolute, ga na hitro blanširajte in odcedite.

Testo razvaljate v krog, nekoliko večji od pekača. Položite ga v namaščen pekač in s prsti oblikujte rob.

Po testu razporedite por in ribe. Jajci razžvrkljajte in zmešajte s kislo smetano, mlekom in začimbami. Preliv solite in poprajte ter prelijte po nadevu.

Pito pecite v pečici, ogreti na 220 stopinj (ventilatorski 200), približno 25 minut.

Pita z rakci in s koprom

Za okrogel pekač (premera 26 cm) potrebujete:

  • 400 g zamrznjenih rakovih repkov (škampov ali kozic)
  • 1 ploščo zamrznjenega listnatega testa (250–300 g)
  • 1 strok česna
  • 250 g pora
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper
  • 1 šop svežega kopra (ali 1 žličko posušenega)
  • 4 jajca
  • 2 žlici kisle smetane
  • 120 ml mleka

Priprava:

Listnato testo in rakce odtalite. Česen olupite in na drobno sesekljajte. Por očistite in zrežite na kolute. Rakce oplaknite in dobro osušite.

V veliki ponvi segrejte olje in na njem 1–2 minuti pecite rakce. Dodajte por in ga na hitro prepražite ter začinite s soljo in poprom. Koper oplaknite in na drobno sesekljajte. Jajca razžvrkljajte, zmešajte z mlekom in koprom ter začinite s soljo in poprom.

Listnato testo razvaljajte in položite na s hladno vodo oplaknjen pekač za pito. Po testu razporedite rakce s porom in jih prelijte s prelivom. Pito pecite v pečici na srednjem vodilu, približno 25 minut.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ