Domači nadomestki za mleko – od pinjenca do smetane za kavo (primerno za vegane)

Domači nadomestki za mleko – od pinjenca do smetane za kavo (primerno za vegane) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2021

Zakaj ne bi mlečnih nadomestkov izdelali kar sami – tako boste nenatančno poznali vse sestavine, pa še veliko ceneje bo.

Potrebujete: dobri stari mešalnik, drobno cedilo in gosto tkanino ali vrečko za rastlinsko mleko.

1. Tako naredite rastlinski pinjenec

Zmešajte 1 jušno žlico (15 ml) sveže stisnjenega limoninega soka ali kisa (na primer jabolčnega ali balzamičnega) z 1 skodelico (235 ml) nesladkanega rastlinskega mleka. Pustite stati nekaj minut, da se mleko sesiri.

2. Tako naredite kokosovo mleko

Zmešajte enaki količini nesladkanih kokosovih kosmičev in vode v srednje veliki ponvi. Vse skupaj zavrite, nato pa odstavite s štedilnika in pustite stati eno uro.

Mešanico precedite skozi cedilo, obdano z gosto tkanino, lahko pa jo najprej zmešate v mešalniku in šele nato precedite.

3. Tako naredite zgoščeno mleko

Zmešajte 120 g sojinega ali riževega mleka v prahu in 180 ml vode – dobili boste eno skodelico (235 ml) zgoščenega (ali evaporiranega mleka). V receptih ga namesto običajnega zgoščenega mleka uporabljajte v razmerju 1:1.

4. Tako naredite 'half-and-half' smetano

Zmešajte 120 ml polnomastnega kokosovega mleka skupaj s 120 ml kateregakoli nesladkanega rastlinskega mleka. Dobili boste eno skodelico (235 ml) rastlinske 'half-and-half' smetane (pogosto se uporablja v ZDA, gre pa za mešanico mleka in smetane, op. prev.)

5. Tako naredite instant rastlinsko smetano za kavo

Zmešajte 185 g sojinega ali riževega mleka v prahu skupaj z jušno žlico (6 g) vanilje v prahu in 30 g sladkorja v prahu. Njam, instant kremna bomba za jutranjo kavo!

6. Tako naredite sladko zgoščeno mleko

Na majhnem ognju zavrite mešanico 700 ml sojinega mleka in 190 g posušenega soka sladkornega trsa. Pustite vreti, dokler ne ostane le še ena skodelica (235 ml) sladkega zgoščenega (ali kondenziranega) mleka. Pred uporabo odstranite morebitne grudice ali trde delce.

Nasveti:

  • Sestavine, ki so uporabljene v receptih, lahko nadomestite s svojimi najljubšimi oreščki, semeni, žiti in aromami.
  • Tekstura končnega izdelka je odvisna od količine vode, ki jo boste uporabili.
Iz knjige: Popolni vodič: Nadomestki v veganski kuhinji, Celine Steen in Joni Marie Newman (Založba BP)
Preverite še: