25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Filtriranje kave - za najboljšo aromo

Filtriranje kave - za najboljšo aromo (foto: Profimedia) Profimedia
3. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Filtriranje kave je v zadnjih letih šlo nekoliko iz mode, zdaj pa vse več ljudi znova odkriva posebno aromo filtrirane kave in pa tudi, kako sproščujoča je lahko lastna priprava. Temu se po novem reče pour-over-coffee.

Stopnja mletja

Kavna zrna vedno meljite sveža. Mleta kava že drugi dan izgubi veliko arome. Stopnja mletja je odvisna od količine kave. Manj je želimo popariti, toliko bolj fino mleta morajo biti zrna.

Priprava

Vodo segrejte na 94 do 98 stopinj. Zapognite robove filtrirne vrečke, jo postavite v filter in prelijte z vrelo vodo. Tako boste preprečili, da bi kava imela okus po papirju (ne pozabite zavreči te vode). Odmerite mleto kavo, jo stresite v filtrirno vrečko in jo malce potresite. Zlato pravilo: 60 g kave na 1 liter vode.

Poparjenje

Prilijte toliko vrele vode, da sega 1 cm nad kavo in pustite stati približno 30 sekund. Mleta kava bo posrkala vso vodo. Ta postopek se v angleščini imenuje 'blooming'. Mleto kavo previdno premešajte (le v sredini). Nato počasi prilijte še preostalo vodo, ki počasi kaplja v skodelico.

'Pour over': umetnost popolnega poparjenja

Sredina

Vročo, vendar ne vrelo vodo prilivajte počasi in naravnost v sredino. Za blago aromo prilijte naenkrat vso količino vode, za močno pa količino vode odmerjajte počasi.

Rob

Vode ne prilivajte po robu, drugače se bo sprostila mleta kava s sten filtra, padla v sredino in zamašila filter. Voda se bo stekala počasi in kava bo grenka

'Cold brew': priprava kave s hladno vodo

Cold brew je več kot le hladna kava: gre za koncentrirano kavo, vendar z manj kislih in grenčičnih snovi. Idealno za ljubitelje kave z občutljivim želodcem.

Pripravite mešanico

V večji lonec dajte 200 g grobo mlete kave, prilijte 1 liter vode in vse skupaj dobro premešajte.

Mirovanje

Lonec pokrijte s folijo in mešanico pustite 12 ur stati na sobni temperaturi.

Filtriranje

Mešanico najprej prelijte skozi gosto cedilo, nato pa še skozi filtrirni papir.

Pitje

Cold brew tekne čist ali pa razredčen z vodo (50 : 50). Poskusite tudi z dodatkom mandljevega oziroma kokosovega mleka. Lahko pripravite tudi večjo količino naenkrat. Cold brew lahko v hladilniku hranite do dva tedna.

Različice

  • Hladna kava: cold brew z ledenimi kockami.
  • Ledena kava: 1 kroglico vaniljevega sladoleda (100 g) dajte v 50 ml cold brew.
  • Koktajl: zmešajte 150 ml cold brew in tonic water z ledom.

Preberite še: Kava ali čaj – kaj je bolj zdravo?

Slovenci na 5. mestu na svetu po porabi kave na prebivalca

Član slovenskega gospodinjstva je po podatkih statističnega urada leta 2012 povprečno porabil 3,5 kilograma prave kave ali njenih nadomestkov, potem ko je je leta 2000 v povprečju porabil 3,1 kilograma, zadnje razpoložljive podatke ob mednarodnem dnevu kave navaja urad.

Po navedbah organizacije Euromonitor International pa je poraba kave v Sloveniji v zadnjih nekaj letih še narasla, saj se je Slovenija leta 2014 po porabi kave na prebivalca uvrstila na peto mesto na svetu, je ob mednarodnem dnevu kave poročal spletni portal ameriške mreže CNN.

Največ kave so po njihovih podatkih predlani spili na Finskem, kjer je kavoljub v povprečju porabil 9,9 kilograma kave. Sledile so Švedska, Nizozemska, Norveška in Slovenija.

Največ kave po podatkih Evropske federacije za kavo na mednarodnem trgu pridelajo v Braziliji, Vietnamu in Indoneziji. Države članice EU-ja spadajo med večje porabnice. Lani so je uvozile za 14,3 milijarde evrov.

Slovenija je lani uvozila 12,6 tisoč ton kave v vrednosti 45,5 milijona evrov, kar je nekaj manj kot 21 odstotkov več kot predlani. Lani je vrednostno največ kave uvozila iz Brazilije, Italije, Kolumbije in Indije.

Slovenija je nekaj kave tudi izvozila, in sicer za 14,4 milijona evrov oz. 2,8 tisoč ton. Velika večina izvoza je šla na Hrvaško (vrednostno za 57,9 odstotka) in v Italijo (vrednostno za 10,4 odstotka).

Dan kave kot novost

Kot navaja urad, se mednarodni dan kave (1. oktober) letos praznuje drugič, na pobudo Mednarodne organizacije za kavo (International Coffee Organization) iz leta 2014.

Praznovanje prvega so lani pripravili v okviru razstave Expo 2015 v Milanu, ki ga je spremljal prvi svetovni forum o kavi za promocijo industrije kave in krepitve sodelovanja med državami pridelovalkami in porabnicami kave.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri