Od zdaj bomo prigrizke jedli s stilom. Sladke torte na palčkah (cake-pops) že poznate, zdaj pa prihajajo še slane. Te so prava paša za oči na vsaki zabavi, na kateri si gostje sami postrežejo hrano. Pa še priprava je hitra in enostavna.
Miniji
V mini formatu se na lesena nabodala poda mnogo slastnih prigrizkov: hamburgerji, cmoki, mesne kroglice in celo testenine, zraven tekne seveda tudi pomaka. Posebno rafinirani so tortelini na nabodalu, servirani z juho v kozarcu. Ali pa pečeni tunini grižljajčki s kumarično juho.
Trdni
Nabodala postavite v kozarce, da pa bodo bolje stala, kozarec ali skodelico napolnite s soljo ali rižem.
Sirovi grižljajčki
Za 18 kosov potrebujete:
- 60 g zelenih bučnih semen
- 8 žličk paprikove mezge (tuba)
- sol
- mlet čili
- poper
- 450 g sira
Priprava:
Bučna semena drobno zmeljite in jih zmešajte s paprikovo mezgo. Začinite z malce soli, čilija in 1 ščepcem popra.
Sir narežite na približno 5 mm debele rezine. Iz njih izrežite 54 krogov (premera 2,8 cm). 36 krogov premažite z bučno kremo. Sestavite grižljajčke iz dveh namazanih in enega nenamazanega kroga ter jih nataknite na paličice.
Čas priprave: približno 25 minut.
Na kos: približno 74 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 1 g.
Jetrni smočki z juho
Za 12 kosov potrebujete:
- 5 starih žemljic
- 150 ml mlačnega mleka
- 1 čebulo (kocke)
- pol šopka peteršilja (sesekljanega)
- 2 žlički masla
- 200 g telečjih jeter (kocke)
- nastrgano polovico neškropljene limone
- 2 jajci
- sol, poper
- muškat
- 500 ml mesne juhe
Priprava:
Žemljice namočite v mleku. Čebulo skupaj s peteršiljem popražite na maslu. Jetra zrežite na zelo drobne koščke in jih zmešajte z žemljicami, čebulo, nastrgano lupinico, jajcema, soljo, poprom in muškatom. Oblikujte majhne cmoke in jih približno 15 minut pustite lahno vreti v juhi. Juho prelijte v kozarce, cmoke pa nataknite na nabodalca.
Čas priprave: približno 40 minut.
Na kos: približno 117 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 14 g.
Kruhove kite s sivko
Za 16 kosov potrebujete:
- 250 g moke
- pol zavitka suhega kvasa
- sladkor
- 150 ml mleka
- 1 žličko posušenih sivkinih lističev
- pol žličke soli
- 2 žlici oljčnega olja
Priprava:
Moko presejte v skledo in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite kvas, 1 ščepec sladkorja in 125 ml mlačnega mleka. Premešajte in pustite vzhajati nekaj minut. V možnarju zdrobite sivkine lističe in jih skupaj s soljo in oljem vgnetite v testo. Nato naj počiva približno 30 minut.
Testo tanko razvaljajte in ga razdelite na 32 trakov (1 x 8 cm). Okoli 1 nabodalca prepletite po 2 trakova. Nato jih pustite vzhajati še 20 minut. Kite premažite s preostalim mlekom in jih v pekaču pečice, ki ste jo segreli na 200 stopinj, pecite približno 15 minut.
Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.
Na kos: približno 65 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 1 g.
Bulgurjeve kroglice z datlji
Za 20 kosov potrebujete:
- 200 g instant bulgurja
- sol
- 1 čebulo
- 1 strok česna
- 4 datlje
- 50 g suhih marelic
- 1 l olja
- 400 g krompirja, ki se ne razkuha (kuhanega)
- 5 vejic koriandra (sesekljanega)
- poper
- 3 limone (fileje)
Priprava:
Bulgur približno 8 minut pustite stati v 250 ml vroče vode.
Olupite čebulo in česen. Datljem odstranite koščico in jih tako kot marelice zrežite na kocke. Približno 3 minute jih pecite na 1 žlici olja. Krompir nastrgajte na paličice in jih pregnetite s koriandrom, bulgurjem, soljo in poprom. Oblikujte 20 kroglic. Vsako nadevajte z datljevim nadevom. Kroglice hrustljavo popecite v vročem olju. Na nabodalca jih nataknite skupaj s fileji limon.
Čas priprave: približno 35 minut.
Na kos: približno 90 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 13 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?