'Food-pops' - slastni grižljaji na paličicah

16. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Od zdaj bomo prigrizke jedli s stilom. Sladke torte na palčkah (cake-pops) že poznate, zdaj pa prihajajo še slane. Te so prava paša za oči na vsaki zabavi, na kateri si gostje sami postrežejo hrano. Pa še priprava je hitra in enostavna.

Miniji

V mini formatu se na lesena nabodala poda mnogo slastnih prigrizkov: hamburgerji, cmoki, mesne kroglice in celo testenine, zraven tekne seveda tudi pomaka. Posebno rafinirani so tortelini na nabodalu, servirani z juho v kozarcu. Ali pa pečeni tunini grižljajčki s kumarično juho.

Trdni

Nabodala postavite v kozarce, da pa bodo bolje stala, kozarec ali skodelico napolnite s soljo ali rižem.

Sirovi grižljajčki

Za 18 kosov potrebujete:

  • 60 g zelenih bučnih semen
  • 8 žličk paprikove mezge (tuba)
  • sol
  • mlet čili
  • poper
  • 450 g sira

Priprava:

Bučna semena drobno zmeljite in jih zmešajte s paprikovo mezgo. Začinite z malce soli, čilija in 1 ščepcem popra.

Sir narežite na približno 5 mm debele rezine. Iz njih izrežite 54 krogov (premera 2,8 cm). 36 krogov premažite z bučno kremo. Sestavite grižljajčke iz dveh namazanih in enega nenamazanega kroga ter jih nataknite na paličice.

Čas priprave: približno 25 minut.

Na kos: približno 74 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 1 g.

Jetrni smočki z juho

Za 12 kosov potrebujete:

  • 5 starih žemljic
  • 150 ml mlačnega mleka
  • 1 čebulo (kocke)
  • pol šopka peteršilja (sesekljanega)
  • 2 žlički masla
  • 200 g telečjih jeter (kocke)
  • nastrgano polovico neškropljene limone
  • 2 jajci
  • sol, poper
  • muškat
  • 500 ml mesne juhe

Priprava:

Žemljice namočite v mleku. Čebulo skupaj s peteršiljem popražite na maslu. Jetra zrežite na zelo drobne koščke in jih zmešajte z žemljicami, čebulo, nastrgano lupinico, jajcema, soljo, poprom in muškatom. Oblikujte majhne cmoke in jih približno 15 minut pustite lahno vreti v juhi. Juho prelijte v kozarce, cmoke pa nataknite na nabodalca.

Čas priprave: približno 40 minut.

Na kos: približno 117 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Kruhove kite s sivko

Za 16 kosov potrebujete:

  • 250 g moke
  • pol zavitka suhega kvasa
  • sladkor
  • 150 ml mleka
  • 1 žličko posušenih sivkinih lističev
  • pol žličke soli
  • 2 žlici oljčnega olja

Priprava:

Moko presejte v skledo in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite kvas, 1 ščepec sladkorja in 125 ml mlačnega mleka. Premešajte in pustite vzhajati nekaj minut. V možnarju zdrobite sivkine lističe in jih skupaj s soljo in oljem vgnetite v testo. Nato naj počiva približno 30 minut.

Testo tanko razvaljajte in ga razdelite na 32 trakov (1 x 8 cm). Okoli 1 nabodalca prepletite po 2 trakova. Nato jih pustite vzhajati še 20 minut. Kite premažite s preostalim mlekom in jih v pekaču pečice, ki ste jo segreli na 200 stopinj, pecite približno 15 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.

Na kos: približno 65 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 1 g.

Bulgurjeve kroglice z datlji

Za 20 kosov potrebujete:

  • 200 g instant bulgurja
  • sol
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 4 datlje
  • 50 g suhih marelic
  • 1 l olja
  • 400 g krompirja, ki se ne razkuha (kuhanega)
  • 5 vejic koriandra (sesekljanega)
  • poper
  • 3 limone (fileje)

Priprava:

Bulgur približno 8 minut pustite stati v 250 ml vroče vode.

Olupite čebulo in česen. Datljem odstranite koščico in jih tako kot marelice zrežite na kocke. Približno 3 minute jih pecite na 1 žlici olja. Krompir nastrgajte na paličice in jih pregnetite s koriandrom, bulgurjem, soljo in poprom. Oblikujte 20 kroglic. Vsako nadevajte z datljevim nadevom. Kroglice hrustljavo popecite v vročem olju. Na nabodalca jih nataknite skupaj s fileji limon.

Čas priprave: približno 35 minut.

Na kos: približno 90 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri