'Food-pops' - slastni grižljaji na paličicah

16. 2. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Od zdaj bomo prigrizke jedli s stilom. Sladke torte na palčkah (cake-pops) že poznate, zdaj pa prihajajo še slane. Te so prava paša za oči na vsaki zabavi, na kateri si gostje sami postrežejo hrano. Pa še priprava je hitra in enostavna.

Miniji

V mini formatu se na lesena nabodala poda mnogo slastnih prigrizkov: hamburgerji, cmoki, mesne kroglice in celo testenine, zraven tekne seveda tudi pomaka. Posebno rafinirani so tortelini na nabodalu, servirani z juho v kozarcu. Ali pa pečeni tunini grižljajčki s kumarično juho.

Trdni

Nabodala postavite v kozarce, da pa bodo bolje stala, kozarec ali skodelico napolnite s soljo ali rižem.

Sirovi grižljajčki

Za 18 kosov potrebujete:

  • 60 g zelenih bučnih semen
  • 8 žličk paprikove mezge (tuba)
  • sol
  • mlet čili
  • poper
  • 450 g sira

Priprava:

Bučna semena drobno zmeljite in jih zmešajte s paprikovo mezgo. Začinite z malce soli, čilija in 1 ščepcem popra.

Sir narežite na približno 5 mm debele rezine. Iz njih izrežite 54 krogov (premera 2,8 cm). 36 krogov premažite z bučno kremo. Sestavite grižljajčke iz dveh namazanih in enega nenamazanega kroga ter jih nataknite na paličice.

Čas priprave: približno 25 minut.

Na kos: približno 74 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 1 g.

Jetrni smočki z juho

Za 12 kosov potrebujete:

  • 5 starih žemljic
  • 150 ml mlačnega mleka
  • 1 čebulo (kocke)
  • pol šopka peteršilja (sesekljanega)
  • 2 žlički masla
  • 200 g telečjih jeter (kocke)
  • nastrgano polovico neškropljene limone
  • 2 jajci
  • sol, poper
  • muškat
  • 500 ml mesne juhe

Priprava:

Žemljice namočite v mleku. Čebulo skupaj s peteršiljem popražite na maslu. Jetra zrežite na zelo drobne koščke in jih zmešajte z žemljicami, čebulo, nastrgano lupinico, jajcema, soljo, poprom in muškatom. Oblikujte majhne cmoke in jih približno 15 minut pustite lahno vreti v juhi. Juho prelijte v kozarce, cmoke pa nataknite na nabodalca.

Čas priprave: približno 40 minut.

Na kos: približno 117 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Kruhove kite s sivko

Za 16 kosov potrebujete:

  • 250 g moke
  • pol zavitka suhega kvasa
  • sladkor
  • 150 ml mleka
  • 1 žličko posušenih sivkinih lističev
  • pol žličke soli
  • 2 žlici oljčnega olja

Priprava:

Moko presejte v skledo in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite kvas, 1 ščepec sladkorja in 125 ml mlačnega mleka. Premešajte in pustite vzhajati nekaj minut. V možnarju zdrobite sivkine lističe in jih skupaj s soljo in oljem vgnetite v testo. Nato naj počiva približno 30 minut.

Testo tanko razvaljajte in ga razdelite na 32 trakov (1 x 8 cm). Okoli 1 nabodalca prepletite po 2 trakova. Nato jih pustite vzhajati še 20 minut. Kite premažite s preostalim mlekom in jih v pekaču pečice, ki ste jo segreli na 200 stopinj, pecite približno 15 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.

Na kos: približno 65 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 1 g.

Bulgurjeve kroglice z datlji

Za 20 kosov potrebujete:

  • 200 g instant bulgurja
  • sol
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 4 datlje
  • 50 g suhih marelic
  • 1 l olja
  • 400 g krompirja, ki se ne razkuha (kuhanega)
  • 5 vejic koriandra (sesekljanega)
  • poper
  • 3 limone (fileje)

Priprava:

Bulgur približno 8 minut pustite stati v 250 ml vroče vode.

Olupite čebulo in česen. Datljem odstranite koščico in jih tako kot marelice zrežite na kocke. Približno 3 minute jih pecite na 1 žlici olja. Krompir nastrgajte na paličice in jih pregnetite s koriandrom, bulgurjem, soljo in poprom. Oblikujte 20 kroglic. Vsako nadevajte z datljevim nadevom. Kroglice hrustljavo popecite v vročem olju. Na nabodalca jih nataknite skupaj s fileji limon.

Čas priprave: približno 35 minut.

Na kos: približno 90 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"