Naj zadiši po praznikih!
Za 6 oseb potrebujete:
- 500 ml temnega piva
- 100 g medu
- sol
- pest klinčkov
- 800 g prekajene šunke
Za lečino solato:
- 200 g leče beluga
- 200 g rdeče leče
- 50 ml olivnega olja
- 100 g šalotke
- 200 g rdeče paprike
- 200 g bučk
- 200 g jajčevcev
- sveže mleti črni poper
- 50 ml kisa
Priprava:
1 Pivo vlijte v lonec, dodajte med, sol in polovico klinčkov. Zgostite s kuhanjem.
2 Kožo šunke mrežasto zarežite, jo pretaknite s klinčki in premažite z marinado. Šunko nato 40 minut pecite v pečici, segreti na 120 stopinj. Med peko jo nekajkrat oblijte z marinado. Na koncu šunko premažite s preostalo marinado in jo pecite še 10 minut, da koža postane lepo hrustljava.
3 Obe leči skuhajte ločeno v vreli slani vodi, ju po kuhanju odcedite in počakajte, da se ohladita. V ponvi segrejte olje in na njem popražite sesekljano šalotko. Dodajte koščke paprik, bučk in jajčevca. Malce podušite in začinite s soljo in poprom. Dodajte obe vrsti leče, vse skupaj dobro premešajte in nakapajte s kisom. Postrezite s šunko.