Gluten - modna muha ali škodljivec?

Gluten - modna muha ali škodljivec? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 2. 2013 Vir: Lisa

Še pred kratkim, ko mi je prijateljica povedala, da je po novem na dieti, ki ne vsebuje glutena, sem si mislila: še ena njena modna muha. Jaz sem pa na brezglutenski dieti ... Ali se ne sliši tako moderno?

Pa še drago je ...

Vse, na čemer piše brez glutena, je noro drago.

No, po novem se je tudi meni odhodek za hrano povečal, pa ne zaradi mode, ampak ugotovitve, da je počutje brez glutena veliko boljše. Nič več napihnjenega trebuha, vnetega črevesja, utrujenosti.

Po pravici povedano, imam še kanček upanja, da je to samo prehodno obdobje – da bodo na jedilniku spet kruh, testenine, pica ... Ko se moje telo stabilizira. Vendar se bojim, da se to ne bo zgodilo.

Na zadnjem dopustu sem imela malo več časa za prijatelja Googla. Toliko člankov, študij in oddaj, kot jih je objavljenih o glutenu, že dolgo nisem videla, in očitno ta ni škodljiv le za tiste, ki imajo diagnosticirano intoleranco za gluten ali celiakijo, ampak kar za vse po vrsti.

Kako gluten vpliva na telo

Gluten lahko povzroča kronično vnetno obolenje prebavnega trakta, pri katerem je prizadeto predvsem tanko črevo, rezultat vnetja pa je malabsorbcijski sindrom, zaradi katerega se hranila ne morejo ustrezno absorbirati iz črevesa.

Pa smo našli še en pomemben vzrok za slabokrvnost in pomanjkanje vitaminov.

Razlogov za preobčutljivost je veliko in podatki o posledicah so šokantni, saj ti lahko gluten napravi velik nered v telesu. Žal pa tega 'neprijatelja' najdem povsod in se mu je prav težko izogniti.

Za tiste, ki nimamo hujših posledic kot napihnjenega trebuh, je malo lažje, tisti, ki imajo hudo obliko intolerance za gluten, pa potrebujejo prav poseben bojni načrt, saj se očitno v prehrambni industriji z glutenom zelo dobro zasluži in je zato povsod, kamor pogledamo. Ampak star pregovor pravi: Kjer je volja, tam je pot. In na tej poti lahko najdemo veliko veselja pri odkrivanju novih receptov iz starih sort žit oziroma psevdožit, kot so ajda, proso, riž, koruza ...

Skratka, nazaj k naravi.

Karin Ziherl, Proorganika

Priporočamo: Veganska pica