Gobov narastek s šunko

20. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Gobov narastek s šunko (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Lisičke in podobne gobe imajo rade nežno spremljavo – idealna je bešamelna omaka

Za 4 osebe potrebujete

  • 2 žlici masla
  • 2 žlici moke
  • 250 ml mleka
  • 250 g smetane
  • sol
  • 2 žlici limoninega soka 
  • poper
  • nariban muškatni orešek
  • 800 g lisičk
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlico sveže sesekljanega timijana
  • 150 g prekajene šunke v rezinah
  • 2 jajci
  • 150 g nastrganega ementalca

Priprava

Maslo v posodi segrejte in zapenite skupaj z moko. Prilijte mleko in smetano, vse skupaj gladko zmešajte in pustite, da bešamel med mešanjem lahno vre približno 10 minut. Začinite ga s soljo, limoninim sokom, poprom in muškatnim oreškom. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Lisičke očistite in jih glede na velikost pustite cele ali pa jih prepolovite. Česen olupite in ga drobno sesekljajte. Gobe po porcijah popecite na vročem olju in jih vzemite iz ponve. Zadnji porciji primešajte česen in timijan, vse skupaj malce popecite in nato dodajte še preostale gobe. Začinite jih s soljo, jih lahno poprajte in jih porazdelite v 4 nepregorne modelčke.

Šunko zrežite na paličice in jih potresite po gobah. Razžvrkljajte jajci, ju primešajte bešamelu in omako prelijte po gobah. Gobe potresite še s sirom in narastke pecite približno 30 minut. Okrasite jih s svežim timijanom ali majaronom. Zraven teknejo vlivanci.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.

Na osebo: približno 640 kcal, beljakovine: 29 g, maščobe: 54 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord