Kuhar razkriva skrivnost najboljšega golaža: zaradi tega trika meso postane sočno in mehko

25. 6. 2024
Deli
Kuhar razkriva skrivnost najboljšega golaža: zaradi tega trika meso postane sočno in mehko (foto: Profimedia)
Profimedia

To je trik, ki bi ga moral poznati vsak!

Eden najboljših hrvaških kuharjev, Ivica Štruml, je za portal krstarica.com razkril skrivnosti popolno pripravljenega golaža. Poudaril je, da je najpomembnejša kakovost mesa, a skrivnost se skriva tudi v načinu priprave čebule.

Ne spreglejte:

Triki za najboljši golaž

"Pomembna je izbira mesa. Vzemite goveji vrat. Pleče je dobra alternativa. Meso iz stegna bo vlaknasto in ne tako mehko," svetuje Štruml.

"Čebula mora dati gostoto, sladkobo in okus, brez, da bi ob tem pustila noto 'kuhane čebule'. Ko jo pražite, ne sme postati preveč rjava, a ne sme ostati presvetla. Poiščite 'zlato sredino' - popražena mora biti približno enako, kakor za rižoto. Meso narežite na večje kocke, lahko tudi 5 cm. To ni jed za razstavo in tako bo meso bolj sočno," je pojasnil šef kuhinje v prestižni restavraciji v Zagrebu.

Sneg je pobelil tudi južni dalmatinski otok

"Ne odstranjujte maščobe z mesa - slednja se bo stopila in dala jedi dodatno sočnost. Ne varčujte z vinom, niti s kakovostjo izbranega vina. Najboljše vino je rdeče in tisto, ki ga radi pijete ob golažu," je še dodal kuhar in delil recept za odličen golaž.

Recept za golaž

Sestavine (za 4 - 5 oseb):

  • 1 dcl sončničnega olja
  • 1 kg govejega vratu, narezanega na večje kocke
  • 0,5 kg rdeče čebule
  • 40 g belega česna
  • Pol čajne žličke kumine
  • 4 lovorjevi listi
  • Manjši šopek peteršilja, sesekljan
  • 200 g korenja
  • 200 g zelene (koren)
  • Pol čajne žličke sladke mlete paprike
  • Riževo zrno pekoče mlete paprike (ali po okusu)
  • 3,5 dl rdečega vina
  • sol in poper po okusu
  • Žlico paradižnikove mezge

Priprava:

1. V širši posodi z debelim dnom segrejte olje. Dodajte narezano meso in ga na visoki temperaturi popražite, nato pa ga vzemite ven. Na olje, ki je ostalo v ponvi, stresite drobno narezano čebulo. (Štruml poudarja, da čebule ne smete miksati, ribati ali na kakršenkoli drug način drobiti, saj tako izgubi okus v jedi.)

2. Čebulo občasno mešajte in pražite do zlato-rjave barve. Ne dopustite, da postane rjava. Vrnite meso in vse skupaj mešajte, dokler ne izpari odvečna tekočina. Nato meso prelijte z vinom in kuhajte, dokler tekočina ponovno popolnoma ne izpari.

3. Mesu dodajte 2/3 sesekljanega česna in na fino naribano zeleno, 3 lovorjeve liste, mleto papriko, sol in poper. Zelenjava bo spustila tekočino, zato še enkrat pustite, da izpari. 

4. Nato v lonec dodajte nekaj vode, vse skupaj pokrijte in zmanjšajte ogenj. Vmes večkrat premešajte in po potrebi dodajte še vode. Kuhajte toliko časa, da se meso zmehča. Namesto običajne vode je še bolje, če uporabite jušno osnovo ali tekočino, v kateri se je kuhala kakšna zelenjava ali meso, a je pomembno, da v tekočini ni soli - ta bi lahko izsušila meso.

5. Ko meso zmehča, dodajte paradižnikovo mezgo in preostanek drobno sesekljanega česna, kumino, preostali lovor in peteršilj. Vse skupaj kuhajte še 10 do 15 minut.

6. Ko je golaž narejen, ga pustite polpokritega, da nekaj časa počiva, nato pa ga postrezite s prilogo po izbiri.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"