Juha, brez katere med prazniki skorajda ne gre ...
Za 4 osebe potrebujete:
- 500 g govejega mesa in kosti
- 2 litra vode
- sol
- 50 g gomoljčne zelene
- 1 čebulo
- 2 korenčka
- 3 lovorjeve liste
- 4 pimentova zrna
- 7 poprovih zrn
Za cmočke:
- 150 g piščančjih jeter
- sol, sveže mleti poper
- 1 jajce
- 150 g drobtin
- majaron
- majhen kos čebule
Za omleto:
- 40 g moke
- 3 jajca
- sol
- maščobo in moko za pekač
Priprava:
1 Meso in kosti oplaknite in jih položite v hladno soljeno vodo. Dodajte očiščeno zeleno, olupljeno čebulo, ostrgan korenček in začimbe. Vse skupaj zavrite, temperaturo zmanjšajte na minimum in juho počasi in lahno pustite vreti 2 uri. Med kuhanjem odstranite nastajajočo peno.
2 Juho nato precedite. Preostal korenček zrežite na ozke paličice, jih stresite v juho in jo še malce povrite.
3 Oplaknite jetra in jim odstranite membrane. Nato jih drobno zmeljite. Dodajte sol, mleti poper, jajci, drobtine, strt česen, drobno sesekljano čebulo in majaron. Vse skupaj dobro premešajte in oblikujte majhne cmočke. Stresite jih v vrelo juho in jih pustite vreti 4 do 5 minut. Nato cmočke vzemite iz juhe.
4 Ločite rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepite trd sneg, postopoma primešajte še soljene rumenjake in presejano moko. Testo prelijte v namaščen in pomokan pekač in ga 8 do 10 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po peki iz njega izrežite različne oblike. Skupaj s cmočki jih porazdelite po krožnikih in čeznje prelijte juho.
Foto: Profimedia