Goveja juha z zelenjavo

17. 3. 2013
Deli
Goveja juha z zelenjavo

Včasih so rekli, da ni nedeljskega kosila brez dobre goveje juhe.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 2 čebuli
  • 600 g govedine
  • 2 lovorova lista
  • 4 klinčke
  • 1 žličko poprovih zrn
  • 1 žličko soli
  • 1 šop jušne zelenjave
  • 100 g sladkornega graha (lahko zamrznjenega)
  • 1 žlico sesekljanega drobnjaka
  • 70 g pražene čebule
Priprava:

Govedino oplaknite in jo položite v velik lonec. Čebulo prerežite na pol. Segrejte ponev brez dodane maščobe in na njem popecite čebulo na prerezani strani, da zadiši in porjavi.

Govedini dodajte čebulo in začimbe ter vse skupaj zalijte z 1,5 l vode. Juho zavrite in s penovko sproti pobirajte pene. Nato juho pri nizki temperaturi kuhajte približno 2 uri in pol.

Očistite jušno zelenjavo in jo dodajte juhi približno 30 minut pred koncem kuhanja. Juho in zelenjavo poberite iz juhe in jo precedite. Zelenjavo narežite na koščke, meso pa na rezine. Pripravite sladkorni grah in ga zrežite na koščke.

Precejeni juhi dodajte sladkorni grah in ga kuhajte 3 minute. Nato dodajte meso in narezano jušno zelenjavo ter dobro pregrejte. Juho postrezite posuto z drobnjakom in s praženo čebulo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"