Kako ČESEN ostane svež dlje časa in kakšno shranjevanje je lahko nevarno?

1. 2. 2024
Deli
Česen ima rad hladen prostor. Rad ima suh prostor in rad ima prostor s čim manj svetlobe. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ameriški gastro bloger, vegetarijanski kuhar, znan po svojih preprostih receptih, je odkril, kako eno izmed mnogih priljubljenih začimb ohraniti dlje, a tudi, na kaj moramo biti pozorni.

Cena česna je že dolgo visoka, zato ne preseneča, da se mnogi na različne načine trudimo, da bi čim dlje ohranili svežino, še posebej ko gre za glave domačega česna. Če vam to do sedaj še ni uspelo, vam bo morda ta nasvet pomagal. Poleg tega, da je povsem preprost, lahko rečemo celo, da bi si ga tudi sami zapomnili, če bi bili kot otroci malo bolj pozorni na to, kje so naše babice ali mame hranile krompir, čebulo in česen.

Preberite še:

Kot poudarja Jerry James Stone, ameriški gastro bloger, vegetarijanski kuhar, znan po svojih preprostih receptih in trikih, obstaja preizkušen način konzerviranja tega živila, ki je ena izmed najljubših začimb mnogih ljudi, ki jih dodaja svojim jedem. Ker sam zelo rad kuha s česnom, je v videu, ki ga je pred nekaj leti objavil na svojem facebook profilu, razložil, kje ga shraniti, da bo ostal svež do, pozor - 6 mesecev!

Suh prostor

"Česen ima rad hladen prostor. Rad ima suh prostor in rad ima prostor s čim manj svetlobe," trdi Jerry. Poleg tega, če vas je kdaj zamikalo, da bi česen hranili v hladilniku, in se sprašujete, zakaj tako hitro vzklije, je odgovor – moti ga vlaga.

Nikar ga ne imejte v hladilniku!

"Hladilnik nikakor ni prostor za shranjevanje česna, vlaga ga bo le še bolj 'pognala', da prej vzklije. Čeprav to ni tako slabo, nasprotno, zaužijete lahko tudi nakaljen česnov strok, cela glavica hitreje propade«. To pa se ne bo zgodilo, če ga boste shranjevali v hladnem, suhem in temnem prostoru, kot je shramba, kovinska škatla s pokrovom ali kuhinjska omarica (če niso blizu virov toplote in svetlobe).

A recimo, da to že počnemo, saj bo vse našteto marsikomu zvenelo kot »odkrivanje tople vode«, a kaj storiti, da bo česen, ko bomo enkrat »odprli« glavico, ostal dlje svež?

  • Prvič, ne imejte ga v hladilniku – hitro bo vzklilo.
  • Drugič, ne shranjujte ga v plastični vrečki – hitro bo zgnil.
  • Tretjič, pravi Jerry, nikoli ga ne pomakajte v oljčno olje – lahko je nevarno in v najslabšem primeru povzroči celo botulizem.

Najboljši način, da odprt česen ostane svež dlje, je, da ga namakate v kisu! Če ga boste tako hranili, bo ostal svež štiri mesece, pazite le na datum, ko ga boste dali v kis. Ko je to obdobje mimo, preostale stroke česna zavrzite, kis pa prihranite za solatni preliv.

 

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger