Hrustljava skrivnost prazničnega peciva

28. 12. 2012
Deli
Hrustljava skrivnost prazničnega peciva

Oreški vsem sladkim dobrotam dajejo posebno aromo in poskrbijo za hrustljavost. Poleg tega so pravi mali zakladi zdravja, saj vsebujejo zdrave maščobe, beljakovine, precej vitamina E in B, minerale in balastne snovi.

Nakup

Če je le možno, kupujte cele oreške v lupini in jih strite šele tik pred uporabo. Slastna jedrca se najbolje obdržijo originalno zaprta v svoji lupini, sesekljana in zmleta pa hitro izgubijo svojo aromo.

Luščenje

Večina oreškov je pod trdo lupino obdana še s tankim luščinastim ovojem oziroma kožico, ki jo je dobro odstraniti, ker lahko povzroči grenkobo.

Ovoj najlažje odstranite tako, da oreške na kratko popražite v suhi ponvi brez maščobe in jih takoj nato odrgnete s suho krpo.

Pri mandljih in brazilskih orehih bo šlo lažje, če jih poparite in nato prelijete z mrzlo vodo ter olupite. Navadne orehe uporabite kar neolupljene, saj je kožico zelo težko odstraniti, poleg tega pa daje značilno orehovo aromo.

Za skoraj vse oreške velja, da se njihova aroma še bolje izrazi, če jih pred uporabo na hitro popražite v ponvi ali pečici.

Shranjevanje

Oreški brez lupine zaradi visoke vsebnosti maščobe hitro postanejo plesnivi pa tudi žaltavi. Zato jih vedno hranite neprodušno zaprte na hladnem in suhem. Tudi če so še v lupini, se lahko navzamejo tujih vonjav, zato jih ne hranite poleg živil z močnim vonjem.

Zamenjava

Zmleti oreški lahko v testu za kolače delno ali v celoti nadomestijo moko, kar daje pecivu posebno noto. Če jih zmešate s sladkorjem, rozinami in mlečnimi izdelki, dobite sočen in bogat nadev za potice, kolače in drobno pecivo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord