Pravilno pripravljena kaša v kombinaciji z najrazličnejšimi sladkimi ali slanimi okusi je na jedilni mizi prava specialiteta! Danes imamo preprosto idejo za kosilo - ajdova kaša s praženo čebulo in gobami.
Sestavine:
- 1 skodelica ajdove kaše
- 2 skodelici zelenjavne jušne osnove
- 1 lovorjev list
- košček masla
- 1 skodelica gob
- 1 bela čebula
- 1 mlada čebula
- 1 žlica olivnega olja
- sol in poper
Priprava:
1. Ajdovo kašo kuhamo v jušni osnovi z lovorjevim listom približno 10 minut.
2. Košček masla raztopimo v ponvi in na njem na hitro prepražimo na koščke narezano čebulo, na koncu na hitro prepražimo še narezane gobe.
3. V kuhano ajdovo kašo vmešamo praženo čebulo in gobe, po potrebi solimo in popramo ter obogatimo z žlico olivnega olja in jed okrasimo s kolobarčki mlade čebule.
Za sladico pa si kdaj privoščite:
- Eksotično ovseno kašo s pečenimi bananami(mimogrede boste izvedeli še stvari o banani, ki jih verjetno niste vedeli) ali
- zimsko sadno salso z doma ripravljenim cimetovim čipsom.
Ali ste vedeli, da spada ajda med žita, ki varujejo srce in prebavila?
No, v resnici ajda ni žito, botanično spada med trave, njene sorodnice pa so rabarbara in kislica. A jo vseeno uvrščamo med žita.
Ajda je izredno hranljivo in zdravo živilo:
- ne vsebuje glutena,
- je bogat vir beljakovin,
- bogata je tudi s kalcijem, železom in cinkom,
- tudi za obilo vitaminov poskrbi.
Zdravilno deluje:
- proti visokemu krvnemu tlaku,
- sladkorni bolezni,
- revmatizmu ...
Uporabljamo pa jo lahko:
- v juhah in golažu,
- kot dodatek mesnim jedem,
- za tiste, ki ne jedo mesa, pa bo prava poslastica prav ajdova kaša.
- Priporoča se tudi za prehrano umskih delavcev.
Preberite še: Kako si sestavite osebni prehranski krožnik (+ 9 pomembnih nasvetov za zdravo prehrano)
Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven