Ideja za kosilo: Sirovi cmoki z lisičkami v smetani

19. 1. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Ideja za kosilo: Sirovi cmoki z lisičkami v smetani (foto: Profimedia)
Profimedia

Vam je ostalo kaj kuhanega krompirja? In zagotovo imate kakšen košček sira v hladilniku. Poskusite ta odličen recept za cmoke z lisičkami.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 750 g mokastega krompirja 
  • sol in poper
  • 3 jajca
  • približno 75 g pšeničnega zdroba
  • nastrgan muškatni orešček
  • 250 g zamrznjenih lisičk (ali pa svežih)
  • 1 čebulo
  • 35 g prekajene slanine
  • 1 žlico olja
  • 1 žlico masla 
  • 200 g smetane 
  • 75 g gavde
Priprava:

1. Krompir 30 minut kuhajte v slani vodi. Po kuhanju jo odlijte, krompir olupite, ga iztisnite skozi posebno stiskalnico za krompir in počakajte, da se ohladi. Nato primešajte jajca in zdrob, tako da se bo masa dala lepo oblikovati. Maso začinite in jo pustite 15 minut stati v pokriti skledi.

2. Odtajajte gobe (sveže očistite). Čebulo in slanino zrežite na kocke. Slanino popecite na olju in maslu. Dodajte še čebulo in gobe ter vse skupaj podušite. Prilijte smetano in pustite omako lahno vreti 15 do 17 minut.

3. Testo oblikujte v 12 približno 7 cm velikih kvadratov. Sir zrežite na kocke. Na sredino vsakega kvadrata položite kos sira. Nato jih oblikujte v cmoke. Dajte jih v vrelo vodo in jih pustite lahno vreti približno 10 minut, da priplavajo na površje.

4. Začinite gobovo omako. Postrezite jo s cmoki, jed pa po želji okrasite še z zelišči.

Čas priprave: 2 uri in 10 minut.
Na osebo: približno 570 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 39 g, ogljikovi hidrati: 38 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ