Slastni ingverjevi piškoti

18. 11. 2018
Slastni ingverjevi piškoti (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Občasno si privoščite kakšno pregreho.

To je priredba enega najbolj priljubljenih receptov za piškote Marthe Stewart. Čeprav so v tej različici pripravljeni s polnovredno pšenično moko, brez čokolade in brez masla, so kljub temu okusni. Če se vam mudi, kar z žlico zajemajte testo in ga potresite z malo sladkorja, če želite.

Za dva ducata majhnih piškotov potrebujete:
  • 3,6 dl polnovredne ostre pšenične ali ječmenove moke
  • 2 žlici nesladkanega kakava v prahu
  • 1 ¼ žličke mletega ingverja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ¼ žličke mletih klinčkov
  • ¼ žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1,2 dl namočenih suhih sliv ali jabolčne čežane
  • 1 žlica olupljenega, dobro sesekljanega svežega ingverja
  • 1,2 dl rjavega sladkorja
  • 0,6 dl nežveplane melase
  • 1 žlička sode bikarbone, raztopljene v 1 ¼ žličke vrele vode
  • 0,6 dl namiznega sladkorja
Priprava:

Ogrejte pečico na 160 stopinj.

Stresite moko, kakav in začimbe v srednje veliko skledo. Denite na stran.

Denite slive in ingver v električni mešalnik in temeljito obdelajte pri srednji hitrosti. Dodajte rjavi sladkor in znova vključite mešalnik. Dodajte melaso in še enkrat vključite mešalnik.

Idealna za vroče dni: preprosta, okusna in osvežujoča sladica

Dodajte polovico mokaste mešanice, nato raztopljeno sodo bikarbono in nazadnje preostalo polovico mokaste mešanice.

Naložite testo v plastični ovoj in ga potlačite na debelino 2,5 centimetra. Postavite ga v hladilnik za toliko časa, da se strdi, ali dokler ne morete več čakati (v tem primeru bo testo močno lepljivo!)

Obložite dva pladnja za peko s papirjem za peko. Iz testa oblikujte kroglice s premerom dobre 3 centimetre in jih povaljajte v namiznem sladkorju. Razporedite kroglice v medsebojni razdalji 5 centimetrov na pripravljena pladnja za peko.

Pecite 20 minut, oziroma toliko časa, da površina piškotov nekoliko razpoka. Počakajte 5 minut, da se piškoti na pladnjih nekoliko ohladijo. Nato jih preložite na žično rešetko in počakajte, da se ohladijo do konca.

Opomba: če želite speči minjone, povečajte količino jabolčne čežane ali namočenih sliv na 2,4 dl. S testom napolnite majhne modelčke za minjone in specite po zgornjih navodilih.

Iz knjige Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, avtor Caldwell B. Esselstyn Jr., dr. med.; knjiga je izšla pri založbi Planet

Preberite še: To se zgodi, če vsak dan uživate med in cimet