Božična večerja s tradicijo

21. 12. 2012 Promocijsko sporočilo

Za božič gre že od nekdaj na mizo tisto, kar je najboljše - to pa seveda ne pomeni, da mora biti tudi najdražje ali najbolj zapleteno.

Suhe fige dajo pečenki slavnostni pridih, hkrati pa čudovito zaokrožijo nežen okus slovenske svinjine. Gosta omakica, ki se bo zapekla na dnu kozice, bo zaželjen priboljšek pri božični mizi.

Tudi dodatek dobrega ementalca naredi iz vsakdanjega krompirjevega pireja zlato zapečeno praznično jed, ki bo požela odobravanje vse družine.

Zelenina remulada pa je zapletena samo po imenu - to intenzivno solato lahko ponudimo kot prilogo ali kot samostojno lahko predjed.

Naj bo božični večer miren in vesel!

Svinjski kare z vinom in sadjem

Svinjski kare z vinom in sadjem

Ohrovt v kozici

Ohrovt v kozici

Gratiniran krompirjev pire s sirom

Gratiniran krompirjev pire s sirom

Potica

Potica

Pri potici velja samo ena skrivnost

Lotiti se je moramo. To slavno slovensko jed omenja že Janez Vajkard Valvasor.

Zato se letos spomnimo tradicije, vprašajmo mamo in babico... nato pa se kraljice božične mize lotimo sami in soustvarjajmo tradicijo za prihodnje rodove. Kajti potica ni samo še en recept, potica je simbol praznikov in veselja; priprava potice je obred, ki se izpili s časom.

Osnova vseh potic je mehko in toplo kvašeno testo, ki ga zamesimo z maslom, mlačnim mlekom, rumenjaki in sladkorjem; lahko ga odišavimo z rumom, ali pa prepustimo, da našo potico dišavijo le plemeniti orehi.

Orehe za nadev poparimo z vrelim mlekom, obogatimo z rumenjaki in razrahljamo s stepenim snegom beljakov, lahko pa nadevu dodamo še rozine, limonino lupinico ali žličko kakava; kar pogumno sladkajmo, saj potice ne jemo vsak dan, pest drobtin pa bo nadev uravnotežila.

Tesno zvito potico prepikamo s tanko iglo, počasi vzhajano pa pečemo dobro uro, da se zlatorjavo zapeče. Neglede na to, kakšna bo naša potica, najpomembneje se bo zgodilo že med peko: dom bo napolnila z vonjem po praznikih.

Izbrane izdelke za pripravo božične večerje lahko najdete v Mercatorjevem letaku z izbranimi izdelki, ki jih najdete tukaj.

Besedila in recepte pripravila Valentina Smej Novak

Recepte si ogledate in po njih pripravite božično večerjo na mmmrecepti.si

Naj diši po domačem!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri