25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Mercatorjeva tržnica - lokalno in sveže na policah trgovin

20. 6. 2013 Promocijsko sporočilo

Zgodba naše prehrane se ne piše zgolj ob redkih trenutkih, ko si lahko privoščimo vrhunske kulinarične mojstrovine. Vsakdanja hrana je tista, ki vpliva in določa naše zdravje in naše počutje.

Prav zato je pomembno, da uživamo živila, ki so sveža, ki so k nam potovala čim manj časa in kilometrov in ki niso industrijsko predelana.

Lokalno je tudi okusno!

Za okusne in dobre jedi je najboljše izbrati sveže domače lokalno pridelane sestavine. In ni naključje, da Valentini Smej Novak radi prisluhnemo, ko poudarja, kako pomembno je, kaj damo v lonec in nato na mizo. Valentina rada kuha domače in izbira tam, kjer poznajo njene želje.

Sama pravi: »To kar jemo, to vlagamo vase in to je naša najbolj dolgoročna naložba. Mislim, da je prav, da jemo domače, kljub temu pa lahko kuhamo globalno, vendar uporabimo sestavine, ki so zrasle čim bliže našega doma, saj je okus pri sadju in zelenjavi, ki nista potovala tisoče in stotine kilometrov, popolnoma drugačen. Najboljše je tisto, kar je sveže, kar je zraslo čim bliže nam in po možnosti iz domačega semena. Pri hrani ne gre zgolj za kemične vrednosti, temveč gre za energijo in ljubezen. Ne nazadnje pa tudi za spoštovanje kmetovega dela. In tudi o tem moramo razmišljati, ko izbiramo hrano.«

Domači pridelki na policah trgovin

Za zagotavljanje samooskrbe in izboljšanje prehranskih navad Slovenk in Slovencev si prizadevajo tudi v Mercatorju.

Mercator letos sodeluje s približno 100  lokalnimi pridelovalci in več kot 12 kmetijskimi zadrugami, ki tržnice Iz domačih krajev zalagajo z lokalnim, domačim, sveže pridelanim sadjem in zelenjavo – sezonsko, polno vitaminov in mineralov.

Veliko število lokalnih dobaviteljev zagotavlja sveže lokalne pridelke tudi na posebnih stojnicah v Mercatorju, namenjenih le ponudbi iz domačih krajev.

Na Mercatorjevih tržnicah Iz domačih krajev bodo tako kupci letos našli: temne bučke, buče, cvetačo, čebulo, česen, stročji fižol, jajčevce, nadzemno in rumeno kolerabo, korenček, mladi in pozni krompir, kumare, ohrovt, različne vrste paprike, paradižnik, rdečo peso, korenine in liste peteršilja, por, rabarbaro, rdeč radič in radič štrucar, črno redkev, solate kristalko, rdečo kristalko, endivjo, mehko solato in ledenko, gomolje zelene, mlado in pozno zelje, kitajsko zelje, rdeče zelje, jagode in melone.

Sesekljana kumarična solatka

V Mercatorju so poskrbeli tudi za vrsto receptov iz zelenjave in sadja, ki jih potrošnik lahko kupi na tržnicah Iz domačih krajev.

O okusu kumaric ne odloča samo to, kakšne sorte so, ampak tudi, kako jih narežemo: tanko  nastrgane in ožete se obnesejo v solati z bučnim oljem, narezane na večje kocke v kombinaciji s paradižnikom in mladim sirom pa so kot nalašč za v poletno solato.

In takole drobno nasekljane nas presenetijo v tej intenzivni solatki, ki se idealno poda k pečenemu mesu ali ribi in je na pol poti med prilogo in grobo omako.

Potrebujete:

  • 2 večji solatni kumariciRecept: sesekljana kumarična solatka
  • 3 mlade čebule
  • 1 šopek peteršilja
  • svež koriander ali meta ( po želji)
  • 1 majhen zelen ali rdeč feferon
  • oljčno olje
  • limonin sok
  • sol, poper

Priprava:

Kumarice olupimo, prepolovimo, jim postrgamo seme, nato pa vsako polovico narežemo na trakove, debele približno 0,5 cm, ki jih nato počez nasekljamo na kockice.

Nasekljamo tudi zelišča in mlado čebulo s čvrstim zelenim delom vred. Feferončku postrgamo seme in ga prav tako nasekljamo.

Vse skupaj stresemo v skledo, solimo, popramo ter zabelimo z oljčnim oljnem ter zaokrožimo z limoninim sokom. Premešamo.

To solatko postrežemo tako, da jo kar položimo čez pečeno meso z žara.

Vrsta receptov iz zelenjave in sadja Iz domačih krajev, preizkušenih z Valentino, bo na voljo tudi na spletnih straneh in v posebnih prilogah, v katerih bo razkrivala kulinarične spretnosti, ki jih omogočajo poletne sezonske sestavine.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri