25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Iz piškotov in kolačev, ki vam ostanejo, lahko pripravite toliko slastnega

Iz piškotov in kolačev, ki vam ostanejo, lahko pripravite toliko slastnega (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 3. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Kolikokrat vam ostanejo piškoti ali pecivo in ne veste, kako bi jih porabili? Iz njih lahko pripravite toliko slastnega.

Hrustljavo

Iz piškotov in kolačev lahko pripravite slastne sladice, kremni sladoled in pa sijajno hrustljavo dno za torte, ki jih pečete ali pa tudi ne. Ploske piškote lahko skupaj z želatinasto skutno kremo in sadjem zložite v tortice v desertnih obročkih.

Mehko

Biskvitom ali kolačem lahko dodate mešanico 100 ml mleka in 1 jajca in tako dobite sladki narastek. Medenjakom lahko primešate sveži sir in mešanico uporabite za desert v slojih.

Hrustljavo dno za torte in kolače

Drobljenje

Piškote dajte v trdno vrečko za zamrzovanje. Iztisnite zrak. Vrečko zaprite. Piškote zdrobite z valjarjem, steklenico ali pa dnom kozice.

Oblikovanje dna

200 g piškotnih drobtin zmešajte s 75 g masla. Maso zatisnite ob namaščen model s pomočjo žlice. Prekrijte s poljubno kremo in počakajte, da se strdi.

'Cheesecake' sladoled

Za 6 kozarčkov:

80 g polnomastnega svežega sira kremasto zmešajte z 1 žlico sladkorja. 100 g smetane dodajte 1 žlico sladkorja in jo skupaj z 1 žlico ribezove marmelade primešajte svežemu siru.

Zdrobite 4 čokoladne piškote (ali kakšne druge). Primešajte jih skutni masi. Porazdelite jo po kozarčkih. Potresite s preostalimi piškoti in jih malce zatisnite navzdol. Sredi kreme vtaknite sladoledne paličice.

Sladoled za približno 4 ure postavite v zamrzovalnik. Kozarčke oplaknite pod vročo vodo in izvlecite sladoled.

Skutni kolač s čokoladnim piškotnim dnom

Za 12 kosov potrebujete:

  • 50 g pekanovih orehov
  • 100 g bebi piškotov (ali drugih piškotov) 
  • 70 g masla 
  • 70 g temne ali mlečne čokolade 
  • 4 jajca
  • 750 g skute
  • 150 g sladkorja 
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 zavitek praška za vaniljev puding 
  • 50 ml mleka 
  • 200 g smetane

Priprava:

1. Oreščke drobno sesekljajte. Biskvit zdrobite. Maslo stopite. Primešajte oreščke in piškotne drobtine. Dodajte še nastrgano čokolado. Mešanico zatisnite ob dno namaščenega tortnega modela (premera 24 cm) in model za približno 30 minut postavite v hladilnik.

2 Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

3. Ločite rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepite trd sneg. Skuto zmešajte s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, praškom za puding, mlekom, smetano in rumenjaki. Primešajte še sneg. Zmes pogladite po piškotnem dnu in kolač pecite 50 do 55 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut + hlajenje 30 minut.
Na kos: približno 300 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 25 g.

Skutni kolač s čokoladnimi piškoti

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri