Jogurt je lahko zelo koristen, če seveda izberete pravega. Izogibajte se tistim, ki vsebujejo tudi do 36 gramov sladkorja na lonček! Med drugim je tudi dober vir kalija in probiotikov.
Takole boste iz lončka postrgali kar največ koristi za svoje zdravje:
Povečajte vnos kalcija
Izberite jogurt, v katerem je toliko kalcija, da zadostite vsaj 20 odstotkom vaših dnevnih potreb po tem mineralu.
Dodajte zdrave sladkorje
Če bi jogurt radi posladkali, mu dodajte sadje, na primer jagodičje ali rozine. Vmešate lahko tudi nekaj nesoljenih mandljev ali orehov in prehranska vrednost jogurta bo še boljša.
Poiščite beljakovine
Več je boljše. V 180-gramskem lončku jogurta je lahko do 18 gramov beljakovin (trikrat toliko kot v običajnih jogurtih). Običajni jogurti iz posnetega mleka jih lahko vsebujejo skoraj deset gramov.
Držite se meje 100 kcal
Lonček z že dodanim sadjem oziroma sadnimi pripravki ima lahko o 170 kcal, navaden jogurt, ki je dober vir beljakovin in ima le malo sladkorja (naravnega), pa jih ima približno 100.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem